Правоъгълно лого на ателието

Pilates Reformer (Легло) – Що е то?

ПИЛАТЕС
Хриси и Ели тренират на Реформър

Pilates Reformer е уникален уред, наподобяващ легло с пружини, плъзгаща се постелка, въжета и ръкохватки. Проектиран и патентован от самия Джоузеф Пилатес, уредът се използва за пръв път за тренировки в първото студио за Пилатес в Ню Йорк през 20-те години на миналия век.

Тренировките с Reformer

Тренировките на Реформър са по-интензивни и по-динамични от тези на постелка, тъй като уредът добавя съпротивление към упражненията чрез използването на пружини, въжета и други приспособления, които са част от оборудването.

Реформърът е така да се каже upgrade (подобрена версия) на Mat Pilates (пилатес на постелка), тъй като репертоарът от упражнения е значително по-голям, което прави тренировките по-разнообразни и интересни. Освен това, упражненията на Реформър изискват много повече контрол върху движенията на тялото, което помага значително за изграждането и тонизирането на мускулите, както и за увеличаването на стабилността на ставите.

В тренировките с Реформър се работи върху укрепването на мускулите на цялото тяло, включително на малките мускулчета в тялото и периферните мускули на ръцете и краката. Или както казва Джоузеф Пилатес:

"Small muscles need love too."
"И малките мускулчета имат нужда от любов."
Снимка в анфас на Джоузеф Пилатес
Джоузеф Пилатес
Пилатес инструктор

Кратка История и Приложение на Реформъра

Първоначално Pilates Reformer е бил използван за рехабилитация след тежки травми, за да може да укрепи практикуващия до ниво, до което той да може да изпълнява упражненията на постелка от метода Пилатес ефективно, но днес той има много повече приложения и всеобхватно предназначение.

Реформърът може да се използва от спортисти за cross-training или с други думи – да се съчетава с техните тренировки с цел възстановяване, укрепване и разтягане. Уредът помага за укрепването на мускулите на корпуса (т. нар. Енергийна централа в Пилатес), което е жизненоважно за всеки спортист, както и за мускулната издръжливост, лактатния праг, стабилността и огъвкавяването на ставите, мускулната сила, баланс, координация и много други.

Рехабилитация с Реформър

Реформърът е прекрасен уред и за рехабилитация, тъй като дава възможност на практикуващия да тренира мускулите на долната част на тялото си в хоризонтално положение, без да натоварва ставите си от тежестта на тялото, когато е във вертикално положение.

Жена тренира на Реформъра

Например, ако клиентът е имал операция на коляното или някаква травма на крака, тренировките на Реформър в хоризонтално положение ще му позволят да укрепи мускулите на краката чрез по-голям обхват на движения и по-леко съпротивление от телесното му тегло, ускорявайки възстановяването им чрез контролирано движение и постепенно и плавно повишаване на съпротивлението.

Реформърът не е Легло за Изтезания!

Пружините, които осигуряват по-голямата част от съпротивлението на Реформъра, обикновено са доста здрави. Повечето Реформъри имат до 5 пружини и когато се комбинират, могат да създадат значително съпротивление, изключително предизвикателно дори и за най-напредналите.

 

От друга страна, ако се използва само на една или две от тях, може да се осигури по-меко съпротивление, в зависимост от упражнението и мускулите, които се използват. Това означава, че интензивността и натовареността може да варира значително, което го прави всеобхватно оборудване за тренировка или рехабилитация.

Много хора се стряскат от вида на Реформъра, когато го видят за пръв път, тъй като изглежда като “уред за изтезания”, както се изразяват клиентите ни.

 

Но ако оставите настрана това първоначално впечатление, само след една или две тренировки с Реформър ще разберете, че това е най-универсалното и ефективно фитнес оборудване за упражнения, правено някога… А и тренировките с него са супер забавни!

Тагове: 

ИСТОРИЯ,ЛЕГЛО,ПИЛАТЕС,ПРАКТИКА,РЕФОРМЪР

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.