Правоъгълно лого на ателието

8-те принципи на йога

ЙОГА

Йога означава – обединявам, съединявам. Тя ни учи как да обединим в едно тялото, ума и душата и да се слеем в едно с Вселената. Тази наука, древна като света, се състои от осем части, неразривно свързани една с друга.

“Yoga is when every cell of the body sings the song of the soul.”
“Йога е, когато всяка клетка на тялото пее песента на душата.”
Снимка в анфас на Б.К.С. Айенгар
Б.К.С. Айенгар
Йога учител

Яма

Яма – универсалните морални закони за ненасилие (ахимса), истина и правдивост, целомъдрие и самоконтрол, скромност. Чрез тях се учим как да контролираме действията си в заобикалящия ни свят.

Нияма

Нияма – това са моралните закони, свързани с вътрешния ни свят, които ни помагат да изградим самодисциплина. Това са: вътрешна и външна чистота, удовлетвореност, усърдност, себеизучаване и преклонение.

Асана

Асана – може би най-добре познатата част от Йога, а именно практикуването на пози, чрез които човек поддържа тялото си силно, здраво и в хармония с природата.

Пранаяма

Пранаяма – това са дихателните практики, които ни помагат да насочим вниманието си навътре, да намерим вътрешния си център и да успокоим блуждаещия и неспокоен ум.

Дхарна

Дхарана – концентрация, която не се изчерпва само с внимание върху нещо, което извършваме в момента. Това е дълбоко ниво на концентрация и съсредоточеност, което може да се постигне само от човек, който има пълен контрол върху сетивата и ума.

Пратяхара

Пратяхара – отдръпването на сетивата или умението да се изключим от външния свят и напълно да притихнем в себе си. Това умение се постига много трудно, защото попринцип сетивата са отворени навън.

Дхяна

Дхяна – това е медитативно състояние, което може да бъде постигнато само и единствено след като всички предходни стъпки в Йога са извървяни, а уменията и знанията – усвоени и усъвършенствани. Медитацията помага на човек да достигне до истинската мъдрост и осъзнатост.

Самадхи

Самадхи – последният стадий, при който индивидуалният аз се слива с Божествения Аз или пълното сливане на човек с Вселената. Това е същността на Йога и най-висшата цел за практикуващия.

Тагове: 

АСАНА,ЙОГА

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.