Правоъгълно лого на ателието

Какво е Ин Йога и защо да я практикувате?

ЙОГА
Кадър по време на ин йога практика
Малко са хората в днешно време, които не знаят какво е йога или не са я практикували поне веднъж.
Това, което е по-малко известно е, че повечето стилове йога, като Хатха, Ащанга и Виняса са по характер “ян” и са по-динамични и фокусирани повече към работата на мускулите, но съответно има и “ин” йога – бавна, дълбока и въздействаща практика, която работи на още по-дълбоко ниво и таргетира съединителна тъкан, фасцията, ставите и връзките в тялото.

Какво е ин йога?

Ин йога е медитативна практика, в която има много повече задържане в позите, което позволява на практикуващия да насочи поглед навътре и да стане наблюдател на всичко това, което се случва в тялото му и да му въздейства в дълбочина.
При по-продължителното задържане в позата практикуващия преминава границата на чисто физическото осъзнаване и усещане на тялото си и навлиза в едно по-трансцедентално ниво на осъзнаване и общуване със себе си.
В китайската философия “ин” се смята за женската енергия, която, за разлика от “ян”, е пасивна, бавна, невидима и неуловима. В нашето забързано ежедневие преобладава елементът “ян”, което нарушава и нашия баланс.

Забързаното ежедневие поражда необходимостта от ин йога!

Дори няма нужда да навлизаме в детайли по отношение на това – всички усещаме и знаем ефектите от забързания начин на живот върху здравето ни, връзките ни с хората и изобщо – съществуването ни. Затова и е толкова важно и необходимо просто да забавяме темпото от време на време. Ин йога може да ни помогне за това.
В китайската философия се говори също за “Чи” – енергията, която циркулира в тялото ни. Задържането в позите и въздействието на тъканите в дълбочина, помага за освобождаването на блокажите, които спират движението на тази енергия в тялото ни, също както при акупунктурата.
Често тези блокажи настъпват в частите на тялото, които се свързват или с други думи - ставите, затова и в Ин йога повечето пози таргетират тазобедрените стави и гръбнака.
Напоследък все повече се говори за фасцията и нейното значение за нормалното функциониране на тялото. Фасцията е дълбока съединителна тъкан, която обхваща като мрежа всички мускули, сухожилия и кости в нашето тяло.
Различни фактори от нашия начин на живот (забързаност, заседналост, стрес и др.) оказват негативно влияние върху тази тъкан, като често тя става скована и губи от своята жизненост и еластичност. Ин практиката въздейства на фасцията като връща нейната сила и еластичност именно чрез дългото задържане в позата (поне 2 минути).

Ползите от ин йога практиките.

При дългото задържане в позата здравословна кръв започва да циркулира в тялото, “окъпвайки” и подхранвайки ставите с всички необходими за тях вещества. Те стават по гъвкави и подвижни, а сковаността в тялото намалява. Дълбокото дишане във всяка една от позите, засилва притока на кислород към мускулите, подобрявайки тяхната работа.
Ин йога помага за активирането на парасимпатиковия дял на нервната система, който отговаря за отпускането на тялото и забавянето на сърдечния ритъм, за разлика от симпатиковия дял, който задвижва всички “бий се или бягай” действия в тялото.
Затова и Ин йога се смята за превъзходен начин за регулиране на стреса и справяне с депресията.
В Ин йога практикуващият остава във всяка поза поне 2 мин. (понякога до 15 мин.) като през цялото време се съсредоточава върху дишането и процесите, които се случват вътре в тялото му.
Затова и практиката е малко по-дълга от стандартните йога практики. Позите са най-често с повече опорни точки, за да може тялото да се отпусне в тях за по-продължително време, без това да води до болка и непреодолимо неудобство или както казват в йога средите – трябва да има усещане за комфорт в дискомфорта.
Ин йога е възстановяваща практика, подходяща за всички, включително за хора, които се възстановяват след травми или страдат от хронични заболявания като артрит и остеопороза.
От този май ще включим и този вид практики в нашия график, като за тях сме отредили най-подходящото време от седмицата – когато работната седмица е приключила и тялото е готово да се отпусне и освободи от натрупаното напрежение от изминалите дни.
Практиките ще се провеждат всеки петък от 18:00 ч. до 19:30 ч., а първата група ще стартира на 10 май!

Тагове:

ИН,ЙОГА,ПРАКТИКА

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.