Правоъгълно лого на ателието

Подобри Представянето си на Футболния Терен чрез Метода Reformer Pilates

ЗДРАВЕ,ПИЛАТЕС,РЕФОРМЪР
Отборна снимка на аматьорския клуб по мини футбол Няма Място

В света на футбола, където ловкостта, силата, гъвкавостта и издръжливостта са от първостепенно значение, спортистите непрекъснато търсят иновативни методи, за да подобрят представянето си на терена.

Докато традиционните тренировки несъмнено играят значителна роля, интегрирането на допълнителни методи за усъвършенстване, като Reformer Pilates, могат да дадат търсеното предимство пред конкуренцията.

Най-близките ни последователи знаят, че ние от Yogalates Atelier с удоволствие подкрепяме и помагаме на проекти като Няма Място (аматьорски футболен клуб по мини футбол на приятелски начела) и футболът не ни е изобщо чужд и смеем да твърдим, че имаме опит в практиките с футболисти, било то за възстановянане след мач, контузия или просто ей така!

Затова в следващите редове ще наблегнем именно на пилатес тренировките върху т.нар. Reformer, които могат да са от голяма полза на професионалните (а и на аматьорските) футболисти при:

  • Подобряването на цялостния им атлетизъм;
  • Предотвратяване и възстановяване от контузии;
  • Цялостното представяне на терена.

Енергийна централа и стабилност

Мускулите на корпуса са основния източник за доброто представянето на футболиста, диктувайки пъргавината, баланса и експлозивността. Тренировките по пилатес на Реформър ангажират точно тази енергийна централа по възможно най-динамичния и целенасочен начин, насърчавайки играчите за повече сила, стабилност и издръжливост.

Конкретни упражнения като Hundred (стотицата), Teaser (лодка) и Plank (планк) активират дълбоките мускули на ядрото, помагайки на футболистите да поддържат оптимален контрол на тялото по време на резките промени в посоката на движение, единоборствата (както във въздуха, така и при останалите) и експлозивни спринтове.

Подобрена гъвкавост и обхват на движение

Гъвкавостта е решаващ, но често пренебрегван компонент от футболния атлетизъм. Стегнатите мускули могат да попречат на пъргавината, да увеличат риска от претоварване и контузии и да ограничат сериозно способността на играчите да се представят в най-добрата си светлина.

Дори и Кристиано Роналдо често споделя в своя инстаграм профил откъси от своята тренировка на Reformer. Дали пък част от тайната на безкрайната му и умопомрачително успешна кариера не се дължи именно на мотода?

Reformer Pilates включва разнообразен набор от упражнения за разтягане, които удължават и освобождават напрежението в мускулите и съединителните тъкани. Регулируемите пружини на леглата осигуряват съпротивление, което повишава ефективността на разтяганията, подобрявайки гъвкавостта и насърчавайки по-голям обхват на движение, което е от съществено значение за изпълнение на удари по топката, игра с глава (правилен и по-висок отскок) и сложни маневри при работата с краката.

Предотвратяване на наранявания и рехабилитация

В силно въздействащия свят на футбола контузиите са постоянна заплаха за играчите и един от аспектите на играта, който създава най-голяма угриженост за мениджърите и треньорския щаб. Reformer Pilates предлага слабо въздействащ, но много ефективен метод както за предотвратяване на контузии, така и за възстановяването след вече получена такава. 

Чрез укрепване на стабилизиращите мускули, коригиране на мускулния дисбаланс и подобряване на проприоцепцията, Reformer Pilates помага за намаляване на риска от обичайни футболни травми като разтежения и разкъсване на връзки. Освен това, за играчи, които се възстановяват от наранявания, Reformer Pilates осигурява безопасна и контролирана среда за възстановяване на силата, мобилността и увереността, улеснявайки по-бързото завръщане към активни тренировки и игра.

Подобрен баланс и координация

Балансът и координацията са фундаментални умения за футболистите, които влияят на всеки един аспект от тяхното представяне, от дриблирането с топката в крака, през подаването до играта в защита и нанасянето на удар!

Вижте как нападателят на Ливърпул Мохамед Салах работи точно върху баланса и координацията си в reel, споделен в социалната мрежа Instagram преди началото на сезона. “Египетският крал” не се радва на най-впечатляващата си кампания във Висшата лига, но пък доста професионални футболисти биха могли да завидят (надяваме се благородно) на формата му!

Упражненията на Реформър предизвикват баланса и проприоцепцията, като изискват прецизен контрол на движенията на тялото върху нестабилна повърхност. Чрез практикуване на упражнения като Single Leg Press (избутване с един крак), Side Splits (страничен шпагат) и Standing Leg Series (упражнения от изправено положение върху реформъра), футболистите могат да подобрят нервно-мускулната си координация, което води до подобрена пъргавина, стабилност и време за динамична реакция.

Умствен фокус и концентрация

Успехът във футбола често зависи от решения, които се вземат за част от секундата, бързите реакции и 100%-ва концентрация. Практиките по пилатес на реформър насърчават осъзнатостта и концентрацията, изисквайки от спортистите да се научат да контролират дишането си, да настройват правилно позицията/стойката на тялото си. 

Тази връзка между ума и тялото, култивирана чрез практиките по пилатес, се пренася безпроблемно на футболния терен, позволявайки на играчите да запазят самообладание под напрежение, да изпълняват резките движения с прецизност, чрез придобиването на умение за балансиране на натоварването и накрая, но не на последно място да поддържат представянето си в пик през цялата продължителност на мача.

Заключение

Включването на пилатес практики на Реформър в тренировъчния режим на футболистите може да донесе значителни ползи, като подобри основната сила на ядрото, гъвкавостта, устойчивостта на контузии, баланса и нивата на концентрация.

Чрез допълване на традиционните футболни тренировки с пилатес упражнения, спортистите могат да отключат пълния си потенциал, печелейки конкурентно предимство на терена и издигайки играта си до нови висоти. Тъй като футболът продължава да се развива като спорт, който изисква високи постижения във всеки един аспект на атлетизма, Пилатес Реформър се очертава като ценен инструмент за футболисти, които се стремят към върхови резултати и дълголетие в кариерата си!

Тагове:

ПРАКТИКА,РЕФОРМЪР,ТРЕНИРОВКИ,ФУТБОЛ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.