Правоъгълно лого на ателието

Пилатес или Йога – Как да Избера Коя Практика е за Мен?

ЗДРАВЕ,ЙОГА,ПИЛАТЕС
Жена практикува йога насред природата

Да получаваш и приемаш адекватна обратна връзка от клиентите си е един от най-добрите съветници при успешното управление на бизнес. В този ред на мисли днес ще се опитаме да ви помогнем да намерите отговора на един от най-често задаваните въпроси към нас, а именно:

"Ще ми помогнете ли да избера коя от двете практики (йога или пилатес) да посещавам?"

В редовете по-долу ще научите какви са разликите между пилатес и йога и коя практика е по-подходящата за вас!

За никого не е тайна, че упражненията и физическата активност имат безброй ползи за вашето физическо и психическо здраве. Ето някои от тях:

Въпреки че повечето хора осъзнаваме това, все още много от нас изпитват затруднение, когато трябва да се мобилизират, за да започнат да тренират по-редовно. Защо?

Една от причините е, че започваме да тренираме каквото ни препоръчат или похвалят. Но истината е, че е необходимо да опитаме най-различни практики и тренировки, докато не намерим “нашата”. Тази, която ни кара не просто да тренираме, защото така трябва, а истински да ѝ се наслаждаваме и да се забавляваме докато я практикуваме.

Е, нека не губим повече време и да се запознаем с тези, в които ние от Yogalates Atelier сме влюбени! Време е за малко история.

Кратка история на Пилатес

Пилатес практиките са система от упражнения, разработена от Джоузеф Пилатес в началото на 20 век. Той се ражда в Германия през 1883 г. и като дете страда от астма, ревматизъм и рахит. За да се пребори с тези състояния, Пилатес се захваща с разработването на система от упражнения, която се фокусира върху стабилизацията на тялото и контрола върху движенията.

В началото на Първата световна война, наред с други негови сънародници, той е интерниран. Точно тогава Пилатес започва да помага на хоспитализираните затворници, като монтира пружини към болничните легла, които да им помагат при реабилитацията след травми и други болести.

Джоузеф Пилатес докато тренира сред природата
Джоузеф Пилатес

След края на войната Джоузеф се завръща в Германия, където продължава развитието на идеите си за тренировките и се превръща в любимец на танцовата гилдия.

През 1926г. взима решението да напусне родината си завинаги и емигрира в САЩ, където се запознава с бъдещата си съпруга, Клара.

Заедно Джоузеф и Клара отварят студио за Пилатес в Ню Йорк, точно до NY City Ballet. Методът Пилатес скорострелно набира популярност сред танцьорите в Ню Йорк. След смъртта на Джоузеф жена му продължава да развива Пилатес студиото им на 8-мо авеню.

Един от учениците на Пилатес – Флетчър, инвестира в свое собствено ателие в Лос Анджелис, където успява да привлече едни от най-големите холивудски звезди по онова време за свои клиенти. Той усъвършенства пилатес практиката, благодарение на танцьорското си образование и помага за популялизирането на метода не само сред танцуващите.

Кратка история на Йога

Йогата е антична духовна дисциплина, която има за цел да постигне хармония между тялото и ума. Тя се основава на учението, че човешкото тяло и ум са свързани и че регулирането на духа може да помогне за обезболяване на тялото и ума. Йогата включва различни техники, като дихателни упражнения, позиции на тялото (асани) и медитация.

Някой проучвания твърдят, че йога изкуството е започнало развитието си още преди 5000 години преди новата ера и произлиза от Източна Индия. Съществуват много легенди за възникването на изкуството. Най-популярната от тях разказва, че преди хиляди години, когато все още е нямало нации, религии и учения, бог Шива решил да сподели на съпругата си (Парвати) всички тайни и практики на йогата.

Обучението започнало до брега на едно езеро. Улисани от йога практиките, двамата не забелязали, че във водата една малка рибка слушала много внимателно мъдрите думи за йога упражненията, носещи се като лирична песен от устата на бог Шива. След края на обучението, рибката бързо изчезнала и отнесла всички ценни знания със себе си. Малката рибка упорито експериментирала със свещените знания, които тайно придобила.

Жена в йога асан насред природата

С напредването на времето малката рибка успяла да премине през всички етапи от еволюционния път на йога културата, като последният я превърнал от риба в истински човек! Така според легендата първият човек се е появил на Земята, благодарение на свещените йога знания.

По-съвременните вярвания разказват, че векове наред йогата се е практикувала по различни начини, докато йога мастърите не са се обединили върху обща стандартизирана практика. Тази практика е имала за цел да възстанови и пречисти тялото и ума чрез движение.

През 19-ти и 20-ти век започва масовата миграция на йога движението към Западния свят. Древната наука се приема изключително добре сред западняците и продължава развитието си. Повратната точка в историята е появата на първото йога студио в Холивуд на мастър Индра Деви през 1947г. Деви допринася изключително много за популялизирането на практиката като такава, каквато я познаваме днес.

Принципите в Йога и Пилатес

Пилатес

Йога

Обобщение до момента

Различия

Пилатес се фокусира върху физическото благополучие и обикновено се използва като рехабилитация при болка и/или възстановяване от нараняване. Редовното практикуване на пилатес ще ви помогне да „рестартирате“ или „ребалансирате“ тялото си като цяло. 

При пилатес се използва повторение на движения и потоци, както и оборудване като постелка, топки, халки, реформър легла, пружини и др. Акцентът в пилатес е ядрото, което се състои от тазовото дъно, мускулите на гърба, коремните мускули и диафрагмата. 

Смята се, че всяко движение и сила произтичат именно от това ядро. Дори при пилатес тренировки за цялото тяло, когато са таргетират други мускулни групи, свиването на ядрото от мускули остава важно.

При йога фокусът пада върху психическото благополучие и обикновено се използва за психическа рехабилитация чрез пози. Използва се телесно тегло, постелка за йога и малко оборудване като блокове или ремъци. Тази форма на упражнение също подобрява гъвкавостта, релаксацията и лечението на ума, тялото и душата. Акцентът в йога се поставя върху осъзнаването на себе си и тялото. Йога също се фокусира повече върху баланса и фиксираните пози.

Прилики

И двете форми на упражнения са с ниско въздействие, подобряват гъвкавостта и баланса и могат да облекчат болката и дискомфорта в тялото.

Йога или Пилатес - как да избера?

За да определите дали пилатес или йога е по-правилният избор за вас, освен запознанството с двете практики, зависи и от целите, които сте си поставили.

Трябва да сте наясно какво искате да постигнете и какво да очаквате от практиките, които ще посещавате.

По-долу ще ви опишем няколко възможни сценария, които бихте желали да постигнете и съответно ще ви препоръчаме коя от двете практики би била по подходяща за конкретната цел.

Търсите сила и по-тонизиращо усещане

Докато и двете, пилатес и йога, включват силови тренировки по различни начини, при пилатес практиките се използва повтаряемост и съпротива. Това са два изключително важни принципа на прогресивните силови тренировки. Както знаете, укрепването на мускулите се постига чрез увеличаване на повторенията или добавяне на натоварване/съпротивление.

Ние препоръчваме: Пилатес практика

Търсите повече гъвкавост

В крайна сметка, както практикуването на пилатес, така и йога ще допринесат за подобряването на гъвкавостта и обхвата на движение на вашите мускули. Една от основните цели на йога обаче е да подобри мобилността и дължината на мускулите без излишно натоварване, а по-скоро при пълна релаксация. Така че, ако вашата цел номер 1 е да подобрите гъвкавостта си, то тук въпросът е излишен!

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да намалите стрес фактора

Е, тук отново няма две мнения по въпроса! Докато всяка форма на упражнения (физическо натоварване) може да помогне за намаляване на стреса, то йога се фокусира изцяло върху психичното здраве и релаксацията. В това отношение йогата тотално надделява сред останалите методи и физически тренировки. Все пак, както споменахме в частта с историята за движението, йогата е възникнала заради търсенето на умствено и духовно изцеление, чрез движението! Когато се практикува правилно, йога подготвя тялото за пълна медитация и цялостно самоосъзнаване.

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да свалите килограми

Тук отговорът е – зависи! Често ли преяждате, когато сте стресирани или се тревожите и борите с депресия, безпокойство или стрес? Смятате ли, че напълнявате поради психическото си състояние? Тогава може би е препоръчително да опитате няколко йога сеанса. Тя ще ви помогне не само по пътя към контролиране на психическото здраве, но и при контрола на теглото ви!

Чувствате, че сте в отлично психическо състояние, но борбата с общите ежедневни дейности ви изтощава дотолкова, че тялото ви не се движи както трябва? Тогава опитайте няколко ободряващи пилатес практики, за да се оттърсите от бремето на ежедневието и да стабилизирате и балансирате мускулатурата си.

Не забравяйте, че загубата на тегло също се свежда до изгаряне на повече енергия/калории, отколкото консумация, така че храненето и общата физическа активност или движение през целия ден са изключително важни!

Как да започнете?

Ако говорим от гледна точка на мотивацията, то по-скоро потърсете помощ от семейство или близък приятел. Друга гледна точка можете да получите от наши клиенти, които вече изживяват ренесанса на психическото и физическото си здраве, благодарение на практики по йога и пилатес. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да се срещнете с тях!

От друга страна, ако се чудите как да започнете да посещавате практиките, чисто организационно, ето нашия съвет. Ако не сте опитвали йога или пилатес досега, то най-добрият съвет би бил да пробвате и двете. След това да решите кой е вашият победител. Опитайте йога и пилатес практика веднъж седмично в продължение на поне 8 седмици. Вижте кой метод помага на тялото и ума ви да се чувства по-добре.

Ако вече сте взели решение, то ви остава само да се запознаете с нашия график и да си запазите удобен час за практика.

Благодарим ви за отделеното време! Надяваме се да сме ви помогнали да направите един по-информиран и по-адекватен за самите вас избор.

До нови срещи!

Тагове: 

ИЗБОР,ЙОГА,ПИЛАТЕС,ПОМОЩ,ПРАКТИКА,СЪВЕТ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.