Правоъгълно лого на ателието

Правилната стойка

ЗДРАВЕ
grabnak

Днес ще ви насочим вниманието към правилната стойка – как се постига тя и защо е от толкова голямо значение за общото благосъстояние на тялото и духа ни. 

Човешкото тяло е едно невероятно творение на природата. В него всяко нещо е свързано и има своята незаменима роля и значение. 

Нека първо да разгледаме опорно-двигателната система (ОДС) в човешкото тяло и по-конкретно таза и гръбнака и прилежащите им мускули.

Основните участници в ОДС

Основните участници в ОДС са костите (пасивни) и мускулите и сухожилията (активни). Основната функция на мускулите е чрез съкращаване и удължаване на размера си да преместват в пространството костите от ОДС и също така да ги стабилизират. В тази система много важна роля заемат тазът и гръбначният стълб. 

Гръбначният стълб и тазът са свързани помежду си чрез силни мускули. Заедно, те пренасят тежестта на тялото от горната към долната му част. Тяхната правилна позиция влияе съществено на нашето равновесие, стойка и вървеж. Мускулите на таза и гръбнака отговарят за поддържането на изправеното положение на тялото както при стоеж, така и при движение, дори когато центърът на тежестта на тялото ни е изместен (например при бременност). 

Когато поради различни причини (застоял начин на живот, продължително и често стоене в неправилна позиция, физическо натоварване и пр.) човек не използва правилните мускули за поддържането на таза и гръбнака, започват да възникват изкривявания в опорно-двигателния апарат, които от своя страна водят до неправилно разпределяне на тежестта в тялото, което от своя страна води до натоварване върху ставите и прешлените, до компенсаторна работа на други мускули с цел поддържане на относителна стабилност на ОДС, оттам загуба на енергия, болка в различни части на тялото (най-често в областта на главата, врата и кръста), засягане на различни органи в човешкото тяло, забавяне на храносмилателната и отделителната системи, ниско кръвообращение, загуба на тонус, настроение, желание за движение и… кръгът се завърта.

Пилатес практиките ще ви помогнат

Ето защо е важно да работим упорито и постоянно за поддържането на мускулите на торса и по-конкретно – на коремно-поясната област. Това е така наречената Енергийна централа в Пилатес и основна движеща сила при изпълнението на почти всички упражнения от този метод, както и техен основен фокус. При редовни и правилно изпълнявани упражнения от метода Пилатес, практикуващият може да постигне изключителни резултати в оформянето на всички мускули, в стабилизирането на таза и гръбнака, в изправянето на стойката.

В следствие на това вътрешните органи имат сила и свобода на движение, както и добра защита. С времето мускулите започват да функционират правилно, енергийните запаси в тялото се увеличават, метаболизмът се засилва и цялостната ни форма се подобрява, а оттам самочувствието, настроението и желанието ни за движение и живот…

И отново – кръгът се завърта, но вече в наша полза.

Тагове: 

ГРЪБНАК,ПИЛАТЕС,СТОЙКА

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.