Правоъгълно лого на ателието

Правилно дишане по време на пилатес практика

ПИЛАТЕС
Nadpis dishay

Дихателните практики и съзнателното и контролирано дишане по време на тренировка носят много ползи за практикуващия. Те помагат за намаляването на стреса, на кръвното налягане, за подобряването на концентрацията, на издръжливостта, за активирането на специфични мускули и по-добрата работа на коремните мускули в частност, за по-добрата циркулация и като цяло – намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

В Пилатес тренировките се практикуват три вида дишане, които носят ползите, изброени по-горе: гръдно дишане, активно дишане и установен модел на дишане.

Гръдно дишане

За гръдното дишане е характерно разширяването на гръдния кош от центъра към периферията на тялото, при което се активират междуребрените мускули, а коремните мускули остават активни през цялото време. За разлика от диафрагменото дишане, при което коремът се разширява, при гръдното дишане коремът остава винаги прибран и активен. Това е и причината това да бъде основното дишане в Пилатес – за да може мускулите на Енергийната централа винаги да са активни по време на упражненията, да дават енергия и да стабилизират тялото.

Активно дишане

Активното дишане се използва при определени упражнения, като например Стотицата, при която се вдишва активно на 5 тласъка и се издишва отново на 5 тласъка, които съответстват на броя контракции на коремните мускули. Това активиране на мускулите на етапи засилва тяхната работа, прави упражнението по-динамично и ефективно.

Установен модел на дишане

Установен модел на дишане ще рече, че при Пилатес вдишването и издишването се извършват по точно определено време, което съвпада с определена фаза на движението в дадено упражнение. Да вземем например Кръстосването – едно упражнение от Пилатес, което наподобява коремна преса с усукване при повдигането. При него вдишването се извършва при по-леката част от движението, когато горната част на тялото се връща надолу към постелката, а издишването – в по-трудната, когато се повдига нагоре и се усуква встрани. По този начин практикуващият използва издишането, за да активира по-лесно мускулите на Енергийната централа и конкретно Напречния коремен мускул, когато изпълнява по-трудната част от движението или както обичаме да казваме по време на тренировка – “използва дъха си”.

Тагове: 

ДИШАНЕ,ПИЛАТЕС,ПРАКТИКА

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.