Categories
ЗДРАВЕ ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР

Подобри Представянето си на Футболния Терен чрез Метода Reformer Pilates

Правоъгълно лого на ателието

Подобри Представянето си на Футболния Терен чрез Метода Reformer Pilates

ЗДРАВЕ,ПИЛАТЕС,РЕФОРМЪР
Отборна снимка на аматьорския клуб по мини футбол Няма Място

В света на футбола, където ловкостта, силата, гъвкавостта и издръжливостта са от първостепенно значение, спортистите непрекъснато търсят иновативни методи, за да подобрят представянето си на терена.

Докато традиционните тренировки несъмнено играят значителна роля, интегрирането на допълнителни методи за усъвършенстване, като Reformer Pilates, могат да дадат търсеното предимство пред конкуренцията.

Най-близките ни последователи знаят, че ние от Yogalates Atelier с удоволствие подкрепяме и помагаме на проекти като Няма Място (аматьорски футболен клуб по мини футбол на приятелски начела) и футболът не ни е изобщо чужд и смеем да твърдим, че имаме опит в практиките с футболисти, било то за възстановянане след мач, контузия или просто ей така!

Затова в следващите редове ще наблегнем именно на пилатес тренировките върху т.нар. Reformer, които могат да са от голяма полза на професионалните (а и на аматьорските) футболисти при:

  • Подобряването на цялостния им атлетизъм;
  • Предотвратяване и възстановяване от контузии;
  • Цялостното представяне на терена.

Енергийна централа и стабилност

Мускулите на корпуса са основния източник за доброто представянето на футболиста, диктувайки пъргавината, баланса и експлозивността. Тренировките по пилатес на Реформър ангажират точно тази енергийна централа по възможно най-динамичния и целенасочен начин, насърчавайки играчите за повече сила, стабилност и издръжливост.

Конкретни упражнения като Hundred (стотицата), Teaser (лодка) и Plank (планк) активират дълбоките мускули на ядрото, помагайки на футболистите да поддържат оптимален контрол на тялото по време на резките промени в посоката на движение, единоборствата (както във въздуха, така и при останалите) и експлозивни спринтове.

Подобрена гъвкавост и обхват на движение

Гъвкавостта е решаващ, но често пренебрегван компонент от футболния атлетизъм. Стегнатите мускули могат да попречат на пъргавината, да увеличат риска от претоварване и контузии и да ограничат сериозно способността на играчите да се представят в най-добрата си светлина.

Дори и Кристиано Роналдо често споделя в своя инстаграм профил откъси от своята тренировка на Reformer. Дали пък част от тайната на безкрайната му и умопомрачително успешна кариера не се дължи именно на мотода?

Reformer Pilates включва разнообразен набор от упражнения за разтягане, които удължават и освобождават напрежението в мускулите и съединителните тъкани. Регулируемите пружини на леглата осигуряват съпротивление, което повишава ефективността на разтяганията, подобрявайки гъвкавостта и насърчавайки по-голям обхват на движение, което е от съществено значение за изпълнение на удари по топката, игра с глава (правилен и по-висок отскок) и сложни маневри при работата с краката.

Предотвратяване на наранявания и рехабилитация

В силно въздействащия свят на футбола контузиите са постоянна заплаха за играчите и един от аспектите на играта, който създава най-голяма угриженост за мениджърите и треньорския щаб. Reformer Pilates предлага слабо въздействащ, но много ефективен метод както за предотвратяване на контузии, така и за възстановяването след вече получена такава. 

Чрез укрепване на стабилизиращите мускули, коригиране на мускулния дисбаланс и подобряване на проприоцепцията, Reformer Pilates помага за намаляване на риска от обичайни футболни травми като разтежения и разкъсване на връзки. Освен това, за играчи, които се възстановяват от наранявания, Reformer Pilates осигурява безопасна и контролирана среда за възстановяване на силата, мобилността и увереността, улеснявайки по-бързото завръщане към активни тренировки и игра.

Подобрен баланс и координация

Балансът и координацията са фундаментални умения за футболистите, които влияят на всеки един аспект от тяхното представяне, от дриблирането с топката в крака, през подаването до играта в защита и нанасянето на удар!

Вижте как нападателят на Ливърпул Мохамед Салах работи точно върху баланса и координацията си в reel, споделен в социалната мрежа Instagram преди началото на сезона. “Египетският крал” не се радва на най-впечатляващата си кампания във Висшата лига, но пък доста професионални футболисти биха могли да завидят (надяваме се благородно) на формата му!

Упражненията на Реформър предизвикват баланса и проприоцепцията, като изискват прецизен контрол на движенията на тялото върху нестабилна повърхност. Чрез практикуване на упражнения като Single Leg Press (избутване с един крак), Side Splits (страничен шпагат) и Standing Leg Series (упражнения от изправено положение върху реформъра), футболистите могат да подобрят нервно-мускулната си координация, което води до подобрена пъргавина, стабилност и време за динамична реакция.

Умствен фокус и концентрация

Успехът във футбола често зависи от решения, които се вземат за част от секундата, бързите реакции и 100%-ва концентрация. Практиките по пилатес на реформър насърчават осъзнатостта и концентрацията, изисквайки от спортистите да се научат да контролират дишането си, да настройват правилно позицията/стойката на тялото си. 

Тази връзка между ума и тялото, култивирана чрез практиките по пилатес, се пренася безпроблемно на футболния терен, позволявайки на играчите да запазят самообладание под напрежение, да изпълняват резките движения с прецизност, чрез придобиването на умение за балансиране на натоварването и накрая, но не на последно място да поддържат представянето си в пик през цялата продължителност на мача.

Заключение

Включването на пилатес практики на Реформър в тренировъчния режим на футболистите може да донесе значителни ползи, като подобри основната сила на ядрото, гъвкавостта, устойчивостта на контузии, баланса и нивата на концентрация.

Чрез допълване на традиционните футболни тренировки с пилатес упражнения, спортистите могат да отключат пълния си потенциал, печелейки конкурентно предимство на терена и издигайки играта си до нови висоти. Тъй като футболът продължава да се развива като спорт, който изисква високи постижения във всеки един аспект на атлетизма, Пилатес Реформър се очертава като ценен инструмент за футболисти, които се стремят към върхови резултати и дълголетие в кариерата си!

Тагове:

ПРАКТИКА,РЕФОРМЪР,ТРЕНИРОВКИ,ФУТБОЛ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР

За първи път на Пилатес реформър?

За първи път на Пилатес реформър?

ПИЛАТЕС,РЕФОРМЪР
Жена тренира на реформъра, докато Ели и помага

За много хора, Реформър леглото изглежда по-скоро като враг, отколкото приятел. С дълги и тънки въжета, пружини, железни рамки и голяма и подвижна платформа, има основателна причина леглого да прилича повече на уред за мъчения, отколкото за тренировки. Но това не бива да ви плаши, особено ако знаете какво ви очаква преди първото посещение в студио за специализирани Реформър практики.

За кратко време ще овладеете (и дори контролирате) уреда с повече практика и помощ от страна на инструктора ви. Ето и нашите съвети, които да прочетете при първото ви посещение на нашето Reformer Atelier.

5 съвета преди първата Ви практика на Пилатес Реформър:

1. Правилното дишане е в основата

Лежането по гръб върху движеща се платформа може да се усети като странно чувство в началото, а самото привикване отнема малко повече. Тайната е в правилното дишане и контролиране на движението – колкото по-бавно пренасяте платформата (а и тялото си) напред и назад, сигурността ви е пълна, а балансът и правилното изпълнение на упражнението на 100%.

2. Познаване на собствените си възможности

Едни от основните двигатели на уреда, от които зависи съпротивлението и трудността на упражнението е използването на пружини с различна степен на напрежение. Най-тежките пружини могат да направят тренировката по-трудна, но и в същото време могат да ви помогнат да изпълните упражнението с по-голям ефект, поради фокуса и концентрацията, която ще вложите. Колко броя и с какъв цвят ще се използват по време на вашата тренировка зависи от това дали сте начинаещ или напреднал.

3. Здравият енергиен център ще Ви е от полза

Тренировката на Reformer определено е тренировка за цялото тяло. И тук, както при мат пилатес, енергийната ви централа ще бъде ангажирана през цялото време при почти всяко упражнение. Мускулите ще бъдат ангажирани през голяма част от тренировката, за да запазят тялото ви стабилно върху движещата се платформа, независимо дали сте легнали по гръб, или изправени на крака, ако опъвате пружините с ръцете встрани, или правите напади.

4. Доверете се на инструктора си

Доверете са на вашия инструктор! По време на тренировката, неговата роля ще бъде бавно и внимателно да ви обяснява как най-правилно да се позиционирате върху леглото и как точно да изпълните всяко едно движение. За най-добри резултати ще трябва да се концентрирате и да забавите темпото – скоростта и бързината не са добре приети при Пилатес упражненията. Обмислените и добре контролирани движения са насочени към вашите мускули и ви осигуряват приятна и ползотворна тренировка.

5. Комфортното облекло е задължително

Помислете за удобно облекло и чорапки. Може би всички сте чували за късите чорапки с гумени точки на подметките? Те ще Ви осигурят сцепление и ще предпазят краката ви от потенциално подхлъзване върху леглото… особено след като започнете да се потите, затова са често предпочитани от клиентите по време на практики. Относно облекло – спортен клин с топ или бюстие са идеалната комбинация за комфорт.

Тренировките на Реформър са определено предизвикателство както за тялото, така и за ума. А защо е така? Тайната се крие в това, че благодарение на този уред ще усетите елементи от пилатес серии, различни йога пози и малко кардио, което ще накара пулсът ви да се укорява. А в края на тренировката, мускулите ви ще бъдат укрепени и издължени, а стойката ви изправена.

Заповядайте при нас, за да опитате!

Тагове: 

ЛЕГЛО,ПИЛАТЕС,ПРАКТИКА,ПЪРВИ ПЪТ,РЕФОРМЪР,СЪВЕТИ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.