Categories
ЗДРАВЕ ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР

Подобри Представянето си на Футболния Терен чрез Метода Reformer Pilates

Правоъгълно лого на ателието

Подобри Представянето си на Футболния Терен чрез Метода Reformer Pilates

ЗДРАВЕ,ПИЛАТЕС,РЕФОРМЪР
Отборна снимка на аматьорския клуб по мини футбол Няма Място

В света на футбола, където ловкостта, силата, гъвкавостта и издръжливостта са от първостепенно значение, спортистите непрекъснато търсят иновативни методи, за да подобрят представянето си на терена.

Докато традиционните тренировки несъмнено играят значителна роля, интегрирането на допълнителни методи за усъвършенстване, като Reformer Pilates, могат да дадат търсеното предимство пред конкуренцията.

Най-близките ни последователи знаят, че ние от Yogalates Atelier с удоволствие подкрепяме и помагаме на проекти като Няма Място (аматьорски футболен клуб по мини футбол на приятелски начела) и футболът не ни е изобщо чужд и смеем да твърдим, че имаме опит в практиките с футболисти, било то за възстановянане след мач, контузия или просто ей така!

Затова в следващите редове ще наблегнем именно на пилатес тренировките върху т.нар. Reformer, които могат да са от голяма полза на професионалните (а и на аматьорските) футболисти при:

 • Подобряването на цялостния им атлетизъм;
 • Предотвратяване и възстановяване от контузии;
 • Цялостното представяне на терена.

Енергийна централа и стабилност

Мускулите на корпуса са основния източник за доброто представянето на футболиста, диктувайки пъргавината, баланса и експлозивността. Тренировките по пилатес на Реформър ангажират точно тази енергийна централа по възможно най-динамичния и целенасочен начин, насърчавайки играчите за повече сила, стабилност и издръжливост.

Конкретни упражнения като Hundred (стотицата), Teaser (лодка) и Plank (планк) активират дълбоките мускули на ядрото, помагайки на футболистите да поддържат оптимален контрол на тялото по време на резките промени в посоката на движение, единоборствата (както във въздуха, така и при останалите) и експлозивни спринтове.

Подобрена гъвкавост и обхват на движение

Гъвкавостта е решаващ, но често пренебрегван компонент от футболния атлетизъм. Стегнатите мускули могат да попречат на пъргавината, да увеличат риска от претоварване и контузии и да ограничат сериозно способността на играчите да се представят в най-добрата си светлина.

Дори и Кристиано Роналдо често споделя в своя инстаграм профил откъси от своята тренировка на Reformer. Дали пък част от тайната на безкрайната му и умопомрачително успешна кариера не се дължи именно на мотода?

Reformer Pilates включва разнообразен набор от упражнения за разтягане, които удължават и освобождават напрежението в мускулите и съединителните тъкани. Регулируемите пружини на леглата осигуряват съпротивление, което повишава ефективността на разтяганията, подобрявайки гъвкавостта и насърчавайки по-голям обхват на движение, което е от съществено значение за изпълнение на удари по топката, игра с глава (правилен и по-висок отскок) и сложни маневри при работата с краката.

Предотвратяване на наранявания и рехабилитация

В силно въздействащия свят на футбола контузиите са постоянна заплаха за играчите и един от аспектите на играта, който създава най-голяма угриженост за мениджърите и треньорския щаб. Reformer Pilates предлага слабо въздействащ, но много ефективен метод както за предотвратяване на контузии, така и за възстановяването след вече получена такава. 

Чрез укрепване на стабилизиращите мускули, коригиране на мускулния дисбаланс и подобряване на проприоцепцията, Reformer Pilates помага за намаляване на риска от обичайни футболни травми като разтежения и разкъсване на връзки. Освен това, за играчи, които се възстановяват от наранявания, Reformer Pilates осигурява безопасна и контролирана среда за възстановяване на силата, мобилността и увереността, улеснявайки по-бързото завръщане към активни тренировки и игра.

Подобрен баланс и координация

Балансът и координацията са фундаментални умения за футболистите, които влияят на всеки един аспект от тяхното представяне, от дриблирането с топката в крака, през подаването до играта в защита и нанасянето на удар!

Вижте как нападателят на Ливърпул Мохамед Салах работи точно върху баланса и координацията си в reel, споделен в социалната мрежа Instagram преди началото на сезона. “Египетският крал” не се радва на най-впечатляващата си кампания във Висшата лига, но пък доста професионални футболисти биха могли да завидят (надяваме се благородно) на формата му!

Упражненията на Реформър предизвикват баланса и проприоцепцията, като изискват прецизен контрол на движенията на тялото върху нестабилна повърхност. Чрез практикуване на упражнения като Single Leg Press (избутване с един крак), Side Splits (страничен шпагат) и Standing Leg Series (упражнения от изправено положение върху реформъра), футболистите могат да подобрят нервно-мускулната си координация, което води до подобрена пъргавина, стабилност и време за динамична реакция.

Умствен фокус и концентрация

Успехът във футбола често зависи от решения, които се вземат за част от секундата, бързите реакции и 100%-ва концентрация. Практиките по пилатес на реформър насърчават осъзнатостта и концентрацията, изисквайки от спортистите да се научат да контролират дишането си, да настройват правилно позицията/стойката на тялото си. 

Тази връзка между ума и тялото, култивирана чрез практиките по пилатес, се пренася безпроблемно на футболния терен, позволявайки на играчите да запазят самообладание под напрежение, да изпълняват резките движения с прецизност, чрез придобиването на умение за балансиране на натоварването и накрая, но не на последно място да поддържат представянето си в пик през цялата продължителност на мача.

Заключение

Включването на пилатес практики на Реформър в тренировъчния режим на футболистите може да донесе значителни ползи, като подобри основната сила на ядрото, гъвкавостта, устойчивостта на контузии, баланса и нивата на концентрация.

Чрез допълване на традиционните футболни тренировки с пилатес упражнения, спортистите могат да отключат пълния си потенциал, печелейки конкурентно предимство на терена и издигайки играта си до нови висоти. Тъй като футболът продължава да се развива като спорт, който изисква високи постижения във всеки един аспект на атлетизма, Пилатес Реформър се очертава като ценен инструмент за футболисти, които се стремят към върхови резултати и дълголетие в кариерата си!

Тагове:

ПРАКТИКА,РЕФОРМЪР,ТРЕНИРОВКИ,ФУТБОЛ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЗДРАВЕ ПИЛАТЕС

Пилатес след раждане – Ползите от практиките (Упражнения + ВИДЕО)

Пилатес след раждане – Ползите от практиките (Упражнения + ВИДЕО)

ЗДРАВЕ,ПИЛАТЕС
Ели води практика по Пилатес за бременни онлайн

Ето, че след кратка пауза дойде време отново да ви споделим интересно четиво в нашия блог.

Преди да се впуснем в днешната тема, искаме специално да благодарим на всички наши клиенти за обратната връзка и за любопитството им, което ни кара да не спираме да се разиваме и най-важното – да си помагаме взаимно!

Наистина, благодарим Ви от все сърце!

Днешната тема вълнува много от ”нашите момичета”, особено тези, които са преминали или им предстои да преминат през този така вълнуващ момент за всяка една жена, а именно раждането.

Промяната е неизбежна

Да, раждането е много вълнуващ момент и макар че повечето бъдещи майки се фокусират най-много върху него, по време на бременността, то той е само началото на един съвсем нов етап от живота на една жена, който води до лавина от малки и не толкова малки промени в начина й на живот.

Тялото на всяка раждала жена (независимо от вида на раждането) неизменно търпи промени след бременността, а кърменето и грижите за новороденото след раждането, водят до последващи промени във физическата активност, в стойката, в храненето и изобщо в малките ежедневни движения (или липсата на движения) на майката. Всичко това налага известна промяна и в навиците на майката и определено налага промяна във физическите дейности, които тя е или не е извършвала преди раждането и периода на бременността.

Храненето!

По отношение на храненето, понеже тази теза тема е доста дълга, но пък и е много тясно обвързана с темата за възстановяването след раждането, само накратко ще отбележим нещо любопитно, което наскоро сподели с нас Тони Калушкова – специалист по хранене след раждането и основател на центъра за подкрепа на бъдещи и настоящи родители – Happy Mums. В една от срещите, които тя организира за бъдещи родители, тя разказа за това, че в тялото на жената след раждането липсват ензими, които участват в обработването на суровите храни, като плодове и зеленчуци, затова и тези храни не са подходящи за консумиране в периода след раждането.

А всички знаем, че това са основните храни, до които масово се прибягва при борбата с излишните килограми, включително в периода след раждането. Освен това, Тони разказва за връзката между хранителните дефицити в тялото на наскоро родилата жена и следродилната депресия и тревожност. Тази тема определено е много интересна и изключително важна за всяка една жена в периода след раждането, затова и ще и отделим отделно внимание в някоя от бъдещите публикации тук.

А сега, нека да пристъпим към основната тема на тази публикация, а именно – тренировките за възстановяване след раждането по метода Пилатес.

Защо Пилатес?

Пилатес е един уникален метод за трениране на тялото, ума и духа по щадящ , хармоничен и балансиран начин. За него сме ви разказвали много, а голяма част от вас най-вероятно са посещавали вече наши практики по Пилатес и са запознати с този прекрасен метод, но защо смятаме, че той е най-подходящ и за възстановяване след раждането?

Вижте някои от основните причини:

 • Дишането и упражненията от метода Пилатес помагат за възстановяването на дълбоките коремни мускули, които участват в прибирането на корема и на диастазата след раждането
 • Един от основните фокуси в Пилатес е укрепването и възстановяването на мускулите, които играят основна роля в изправянето на стойката
 • В Пилатес практиките за възстановяване след раждането се набляга много на упражненията за възстановяването и укрепването на мускулите на тазовото дъно
 • В тренировките по Пилатес участват всички мускули в тялото и то се “прибира” и извайва по един хармоничен и красив начин
 • Редовните Пилатес практики ще ви помогнат да възстановите силата и издръжливостта си – нещо така необходимо за всяка майка в периода след раждането
 • Спецификата на упражненията от метода Пилатес налага силна концентрация и поглед навътре в себе си, което помага за освобождаването от стреса и напрежението, които неизменно са част от живота на всеки родител

Пилатес за възстановяване след раждането е нежна и приятна практика с ниско натоварване върху ставите, мускулите и сухожилията и с изключително благоприятен ефект върху общото физическо и психологическо състояние на практикуващия, което я прави една от най-подходящите практики за бавно и постепенно завръщане към ритъма на трениране от преди раждането. Всъщност, доста вероятно е да продължите да тренирате по този метод и дълго след това… 🙂

Какво представлява Пилатес практиката за възстановяване след раждането?

Както уточнихме по-горе, Пилатес за възстановяване след раждането или още известен като следродилен Пилатес, цели да подпомогне възстановяването и укрепването на мускулите след периода на бременността и раждането, като упражненията от основния репертоар на Пилатес, биват модифицирани, така че да може плавно и постепенно да се навлезе в нормален режим на тренировки и физическа активност.

Упражненията са с ниско въздействие и изключително нежни, което позволява на майките да възвърнат своята физическа активност и сила по най-безопасния начин.

Ползите от следродилния пилатес

Въпреки, че в статията дотук ви загатнахме за това какво точно ще ви донесе редовното посещаване на възстановителни пилатес практики, ето и пълния списък от всички положителни въздействия, които можете да подарите на организма си:

Помага ли метода Пилатес за справяне с дистазата?

Диастазата е раздалечаването на двете страни на правите коремни мускули на предната коремна стена, вследствие на разтягане на корема от напълняване или по време на бременността. В този ред на мисли – това е един напълно естествен процес и да – всяка жена има диастаза по време на бременността. 

Коремните мускули, които образуват двете страни на вашата линия алба (влакнеста вертикална линия, която се простира по средата на корема), могат да се разтегнат до такава степен, че да се разделят. След раждането е важно тези две страни да се съберат отново, като в този процес основна роля заема напречния коремен мускул, който като корсет обгражда корпуса на тялото и стабилизира гръбнака.

“Практикуването на правилните упражнения от метода Пилатес след раждането помага за прибирането на диастаза на ректусите, тъй като укрепва постепенно и сигурно дълбоките коремни мускули,” казва Елиза Каркорова, една от основателките на Yogalates Atelier. 

"Много често жените след раждането се впускат в тежки упражнения за корем, като планкове и коремни преси, и се чудят защо коремът им не се прибира, а напротив - още повече изпъква напред. За да се прибере коремът, първо трябва да се работи за постепенното възстановяване на дълбоката коремна мускулатура чрез дишане и с набор от щадящи упражнения и постепенно да се увеличава трудността им, докато се достигне до степен на пълен контрол върху коремните мускули. Едва тогава може да се пристъпи към трудните упражнения за корем като планк, например. Имала съм клиентки, които правят по 200 коремни преси на ден, а нямат никаква сила в корема. Това е така защото коремните преси не са функционални, а упражненията от метода Пилатес се разграничават именно с това - тяхната функционалност и ползите за тялото, които може да извлечете в ежедневния си живот."
Инструкторката ни по йогалатес - Ели
Ели
Съосновател в Yogalates Atelier

Джоузеф Пилатес, основателят на метода пилатес, говори за използването на коремните мускули като гладиаторски колан, който да помогне за стягането и укрепването на основните мускули и да придържа гръбначния стълб.

Как да прибера и стегна корема си след раждането?

Пилатес определено е най-подходящия метод за възстановяването и прибирането на корема след раждането. Но за да бъде той успешен и да даде реални резултати, е много важно да не се прибързва с подлагането на силен натиск за “бързо възстановяване” след бременността. Прибирането на корема е бавен процес, който изисква своето време и трябва да се случва плавно и постепенно.

Реалността е такава, че износването на плода отнема около 40 седмици. Точно поради тази причина няма как да са необходими само няколко седмици, за да се възстановите. Съветът към новите майки е да не си поставят нереални цели, тъй като те само водят до разочарование и стрес, което изобщо не е добра предпоставка за психическо или физическо здраве. Да не говорим, че тежкото физическо натоварване в този период не е препоръчително, а и няма да доведе до очакваните резултати.

За да приберете и стегнете отново корема си след раждането, нашата препоръка е да започнете с прост набор от пилатес упражнения, с които да укрепите (и заздравите) постепенно мускулите си. Изпълняването на тези упражнения в продължение на пет минути, няколко пъти на ден, е чудесен начин да “събудите” тялото си по един щадящ начин!

Ще откриете, че с всеки изминал ден ставате малко по-силни и придобивате повече увереност в способностите си. Така по естествен и безопасен начин ще достигнете до по-интензивните тренировки.

Пилатес упражнения за възстановяване след раждането (ВИДЕО)

Активиране на корема

 1. Застанете с гръб към стената с краката напред, колкото е необходимо, за да поставите целия си гръб на стената. Ходилата са успоредни, с малко разстояние между тях. Оставете неутралните извивки на гръбнака и не го извивайте прекомерно в областта на пояса.
 2. Поставете ръцете си на корема и с вдишване опитайте да го приберете навътре и нагоре, сякаш се опитвате да придвижите пъпа си навътре към гръбнака и след това леко нагоре по посока на гръдния кош. Задръжте така корема за пет секунди и с издишане отпуснете.
 3. Повторете от 5 до 10 пъти.

В началото ще бъде много трудно да активирате коремните си мускули, за да извършите това движение. Може да държите краката си по-далеч от стената в началото, за да си улесните упражнението, като постепенно ги дръжте по-близо до стената.
Не се разочаровайте, ако не се получи от първия път – колкото по-силни ставате, толкова по-дълго ще можете да задържите в позата.

Движение на ръцете встрани

Когато усетите, че можете да задържите корема си навътре и да държите гърба си издължен и плътно опрян към стената за по-дълъг период от време, може да добавите и движение на ръцете:
 1. Застанете с гръб към стената и приберете корема си навътре и нагоре (както в предното упражнение).
 2. Поставете ръцете си към стената, сгънати в лакти, така че рамената, лактите и китките ви да се допират в нея.
 3. Движете ръцете си колкото можете по-високо, като поддържате допира на гърба ви към стената и корема прибран навътре.
 4. Направете от 3 до 5 повторения, като се стараете с времето да повдигате ръцете все по-нагоре, без да отлепяте раменете , лактите и китките от стената, а коремът ви да бъде навътре към стената.

Движение на ръцете нагоре

 1. Застанете с гръб към стената и приберете корема си навътре и нагоре (както в предното упражнение).
 2. Поставете ръцете си встрани на тялото с длани насочени навътре.
 3. Движете ръцете си нагоре и надолу през отпред, като се опитвате да доближите палците си към стената в горната фаза.
 4. Направете от 3 до 5 повторения, като се стараете с времето да доближавате палците си все по-близо до стената с корема навътре и гърба прилепен към нея.

Поза "стол" на стената

Когато усвоите предните упражнения, добавете поза “стол” на стената:

 1. Застанете срещу стената и приберете корема си навътре и нагоре (както е описано по-горе). Поставете краката си пред тялото с успоредни ходила.
 2. Бавно пускайте таза си по-надолу, като свивате краката си в колене и приплъзвате гърба си надолу по стената, за да създадете ъгъл не по-малък от 90° зад колената. Задръжте гърба си в допир със стената и корема прибран навътре.
 3. Задръжте позата за 5-10 секунди, след което се изправете обратно по стената. Повторете от 3 до 5 пъти.

Повдигане на ръцете в поза "стол" на стената

 1. Застанете срещу стената и приберете корема си навътре и нагоре (както е описано по-горе). Поставете краката си пред тялото с успоредни ходила.
 2. Застанете в поза стол с гръб към стената и с прибран корем, както е описано по-горе.
 3. Поставете ръцете си встрани на корпуса с длани навътре към него. Повдигнете ръцете си нагоре, издължени в лакът, като се опитвате в горната фаза да доближите максимално палците си към стената, без да отлепяте гърба от стената и като държите корема навътре.
 4. Задръжте ръцете си от 3 до 5 секунди повдигнати, с палци насочени към стената, като постепенно може да задържате за повече време, без да отпускате корема.

Колко време след раждането мога да започна пилатес упражненията за възстановяване?

Ако сте имали усложнения по време на бременността или раждането, трябва да получите разрешение от лекаря си или акушерка преди да започнете с упражненията. В повечето случаи жените могат да започнат процеса за възстановяване 8 седмици след раждането. Повтаряме отново, че е от изключителна важност да се започне бавно и постепенно да се надгражда. За най-голяма сигурност и безопасност, ви препоръчваме да работите със сертифициран пилатес инструктор, който има необходимите опит и знания в областта.

За да сте сигурни, че възстановяването ще върви по план и ще се възползвате максимално от това което пилатес упражненията ви предоставят, можете да се присъедините към някоя от групите, които сформираме за възстановяване след раждане. Ако пък смятате, че груповите занимания не пасват на вашия график или пък просто не са вашето нещо, можем да ви предоставим опция за индивидуални посещения, съобразени изцяло с вашето свободно време.

Колко време след цезарово сечение мога да започна с пилатес практиките за възстановяване?

Раждането чрез цезарово сечение променя ситуацията и в повечето случаи ще се наложи да изчакате по-дълго време, преди да започнете да тренирате. Вашият лекар ще ви насочи най-правилно кога е настъпил най-подходящият момент, но обикновено е добре да започнете не по-рано от осем седмици след раждането, стига да не чувствате болки и да се възстановявате добре.

Ако по всяко едно време пилатес упражненията (или каквото и да е друго упражнение) започнат да причиняват дискомфорт или болка, трябва незабавно да спрете. Може би сте започнали да тренирате твърде рано и организмът се нуждае от още време за адаптация. В друг случай може би се налага да потърсите професионална помощ от пилатес инструктор, който да ви помогне с правилното позициониране на тялото и техниката на изпълнение.

Тагове: 

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ,ПИЛАТЕС,ПОСТПАРТУМ,РАЖДАНЕ,ТРЕНИРОВКИ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЗДРАВЕ ЙОГА ПИЛАТЕС

Пилатес или Йога – Как да Избера Коя Практика е за Мен?

Пилатес или Йога – Как да Избера Коя Практика е за Мен?

ЗДРАВЕ,ЙОГА,ПИЛАТЕС
Жена практикува йога насред природата

Да получаваш и приемаш адекватна обратна връзка от клиентите си е един от най-добрите съветници при успешното управление на бизнес. В този ред на мисли днес ще се опитаме да ви помогнем да намерите отговора на един от най-често задаваните въпроси към нас, а именно:

"Ще ми помогнете ли да избера коя от двете практики (йога или пилатес) да посещавам?"

В редовете по-долу ще научите какви са разликите между пилатес и йога и коя практика е по-подходящата за вас!

За никого не е тайна, че упражненията и физическата активност имат безброй ползи за вашето физическо и психическо здраве. Ето някои от тях:

Въпреки че повечето хора осъзнаваме това, все още много от нас изпитват затруднение, когато трябва да се мобилизират, за да започнат да тренират по-редовно. Защо?

Една от причините е, че започваме да тренираме каквото ни препоръчат или похвалят. Но истината е, че е необходимо да опитаме най-различни практики и тренировки, докато не намерим “нашата”. Тази, която ни кара не просто да тренираме, защото така трябва, а истински да ѝ се наслаждаваме и да се забавляваме докато я практикуваме.

Е, нека не губим повече време и да се запознаем с тези, в които ние от Yogalates Atelier сме влюбени! Време е за малко история.

Кратка история на Пилатес

Пилатес практиките са система от упражнения, разработена от Джоузеф Пилатес в началото на 20 век. Той се ражда в Германия през 1883 г. и като дете страда от астма, ревматизъм и рахит. За да се пребори с тези състояния, Пилатес се захваща с разработването на система от упражнения, която се фокусира върху стабилизацията на тялото и контрола върху движенията.

В началото на Първата световна война, наред с други негови сънародници, той е интерниран. Точно тогава Пилатес започва да помага на хоспитализираните затворници, като монтира пружини към болничните легла, които да им помагат при реабилитацията след травми и други болести.

Джоузеф Пилатес докато тренира сред природата
Джоузеф Пилатес

След края на войната Джоузеф се завръща в Германия, където продължава развитието на идеите си за тренировките и се превръща в любимец на танцовата гилдия.

През 1926г. взима решението да напусне родината си завинаги и емигрира в САЩ, където се запознава с бъдещата си съпруга, Клара.

Заедно Джоузеф и Клара отварят студио за Пилатес в Ню Йорк, точно до NY City Ballet. Методът Пилатес скорострелно набира популярност сред танцьорите в Ню Йорк. След смъртта на Джоузеф жена му продължава да развива Пилатес студиото им на 8-мо авеню.

Един от учениците на Пилатес – Флетчър, инвестира в свое собствено ателие в Лос Анджелис, където успява да привлече едни от най-големите холивудски звезди по онова време за свои клиенти. Той усъвършенства пилатес практиката, благодарение на танцьорското си образование и помага за популялизирането на метода не само сред танцуващите.

Кратка история на Йога

Йогата е антична духовна дисциплина, която има за цел да постигне хармония между тялото и ума. Тя се основава на учението, че човешкото тяло и ум са свързани и че регулирането на духа може да помогне за обезболяване на тялото и ума. Йогата включва различни техники, като дихателни упражнения, позиции на тялото (асани) и медитация.

Някой проучвания твърдят, че йога изкуството е започнало развитието си още преди 5000 години преди новата ера и произлиза от Източна Индия. Съществуват много легенди за възникването на изкуството. Най-популярната от тях разказва, че преди хиляди години, когато все още е нямало нации, религии и учения, бог Шива решил да сподели на съпругата си (Парвати) всички тайни и практики на йогата.

Обучението започнало до брега на едно езеро. Улисани от йога практиките, двамата не забелязали, че във водата една малка рибка слушала много внимателно мъдрите думи за йога упражненията, носещи се като лирична песен от устата на бог Шива. След края на обучението, рибката бързо изчезнала и отнесла всички ценни знания със себе си. Малката рибка упорито експериментирала със свещените знания, които тайно придобила.

Жена в йога асан насред природата

С напредването на времето малката рибка успяла да премине през всички етапи от еволюционния път на йога културата, като последният я превърнал от риба в истински човек! Така според легендата първият човек се е появил на Земята, благодарение на свещените йога знания.

По-съвременните вярвания разказват, че векове наред йогата се е практикувала по различни начини, докато йога мастърите не са се обединили върху обща стандартизирана практика. Тази практика е имала за цел да възстанови и пречисти тялото и ума чрез движение.

През 19-ти и 20-ти век започва масовата миграция на йога движението към Западния свят. Древната наука се приема изключително добре сред западняците и продължава развитието си. Повратната точка в историята е появата на първото йога студио в Холивуд на мастър Индра Деви през 1947г. Деви допринася изключително много за популялизирането на практиката като такава, каквато я познаваме днес.

Принципите в Йога и Пилатес

Пилатес

Йога

Обобщение до момента

Различия

Пилатес се фокусира върху физическото благополучие и обикновено се използва като рехабилитация при болка и/или възстановяване от нараняване. Редовното практикуване на пилатес ще ви помогне да „рестартирате“ или „ребалансирате“ тялото си като цяло. 

При пилатес се използва повторение на движения и потоци, както и оборудване като постелка, топки, халки, реформър легла, пружини и др. Акцентът в пилатес е ядрото, което се състои от тазовото дъно, мускулите на гърба, коремните мускули и диафрагмата. 

Смята се, че всяко движение и сила произтичат именно от това ядро. Дори при пилатес тренировки за цялото тяло, когато са таргетират други мускулни групи, свиването на ядрото от мускули остава важно.

При йога фокусът пада върху психическото благополучие и обикновено се използва за психическа рехабилитация чрез пози. Използва се телесно тегло, постелка за йога и малко оборудване като блокове или ремъци. Тази форма на упражнение също подобрява гъвкавостта, релаксацията и лечението на ума, тялото и душата. Акцентът в йога се поставя върху осъзнаването на себе си и тялото. Йога също се фокусира повече върху баланса и фиксираните пози.

Прилики

И двете форми на упражнения са с ниско въздействие, подобряват гъвкавостта и баланса и могат да облекчат болката и дискомфорта в тялото.

Йога или Пилатес - как да избера?

За да определите дали пилатес или йога е по-правилният избор за вас, освен запознанството с двете практики, зависи и от целите, които сте си поставили.

Трябва да сте наясно какво искате да постигнете и какво да очаквате от практиките, които ще посещавате.

По-долу ще ви опишем няколко възможни сценария, които бихте желали да постигнете и съответно ще ви препоръчаме коя от двете практики би била по подходяща за конкретната цел.

Търсите сила и по-тонизиращо усещане

Докато и двете, пилатес и йога, включват силови тренировки по различни начини, при пилатес практиките се използва повтаряемост и съпротива. Това са два изключително важни принципа на прогресивните силови тренировки. Както знаете, укрепването на мускулите се постига чрез увеличаване на повторенията или добавяне на натоварване/съпротивление.

Ние препоръчваме: Пилатес практика

Търсите повече гъвкавост

В крайна сметка, както практикуването на пилатес, така и йога ще допринесат за подобряването на гъвкавостта и обхвата на движение на вашите мускули. Една от основните цели на йога обаче е да подобри мобилността и дължината на мускулите без излишно натоварване, а по-скоро при пълна релаксация. Така че, ако вашата цел номер 1 е да подобрите гъвкавостта си, то тук въпросът е излишен!

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да намалите стрес фактора

Е, тук отново няма две мнения по въпроса! Докато всяка форма на упражнения (физическо натоварване) може да помогне за намаляване на стреса, то йога се фокусира изцяло върху психичното здраве и релаксацията. В това отношение йогата тотално надделява сред останалите методи и физически тренировки. Все пак, както споменахме в частта с историята за движението, йогата е възникнала заради търсенето на умствено и духовно изцеление, чрез движението! Когато се практикува правилно, йога подготвя тялото за пълна медитация и цялостно самоосъзнаване.

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да свалите килограми

Тук отговорът е – зависи! Често ли преяждате, когато сте стресирани или се тревожите и борите с депресия, безпокойство или стрес? Смятате ли, че напълнявате поради психическото си състояние? Тогава може би е препоръчително да опитате няколко йога сеанса. Тя ще ви помогне не само по пътя към контролиране на психическото здраве, но и при контрола на теглото ви!

Чувствате, че сте в отлично психическо състояние, но борбата с общите ежедневни дейности ви изтощава дотолкова, че тялото ви не се движи както трябва? Тогава опитайте няколко ободряващи пилатес практики, за да се оттърсите от бремето на ежедневието и да стабилизирате и балансирате мускулатурата си.

Не забравяйте, че загубата на тегло също се свежда до изгаряне на повече енергия/калории, отколкото консумация, така че храненето и общата физическа активност или движение през целия ден са изключително важни!

Как да започнете?

Ако говорим от гледна точка на мотивацията, то по-скоро потърсете помощ от семейство или близък приятел. Друга гледна точка можете да получите от наши клиенти, които вече изживяват ренесанса на психическото и физическото си здраве, благодарение на практики по йога и пилатес. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да се срещнете с тях!

От друга страна, ако се чудите как да започнете да посещавате практиките, чисто организационно, ето нашия съвет. Ако не сте опитвали йога или пилатес досега, то най-добрият съвет би бил да пробвате и двете. След това да решите кой е вашият победител. Опитайте йога и пилатес практика веднъж седмично в продължение на поне 8 седмици. Вижте кой метод помага на тялото и ума ви да се чувства по-добре.

Ако вече сте взели решение, то ви остава само да се запознаете с нашия график и да си запазите удобен час за практика.

Благодарим ви за отделеното време! Надяваме се да сме ви помогнали да направите един по-информиран и по-адекватен за самите вас избор.

До нови срещи!

Тагове: 

ИЗБОР,ЙОГА,ПИЛАТЕС,ПОМОЩ,ПРАКТИКА,СЪВЕТ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЙОГА ПАРТНЬОРСТВА ПИЛАТЕС

Manduka – Професионална Постелка за Йога и Пилатес

Manduka – Професионална Постелка за Йога и Пилатес

ЙОГА,ПАРТНЬОРСТВА,ПИЛАТЕС
Всички йога постелки от бранда Manduka

Здравейте, приятели на Yogalates Atelier!

С днешния пост ще ви върнем малко назад във времето и по-точно до момента, в който трябваше да изберем аксесоарите и в частност постелките (т.нар. йога матове), които да използваме по време на практиките.

Ще ви разкажем как попаднахме на Manduka.

Ще ви предоставим и възможността да си поръчате висококачествена йога постелка (подходяща и за пилатес практики), аксесоари, екипировка и дрехи от онлайн магазина на Manduka за вкъщи, възползвайки се от нашата отстъпка!

* Използвайте промокода (YOGALATESATELIER), за да получите своята отстъпка при пазаруване от световноизвестния бранд.

Искахме най-доброто!

Както може би вече ви е известно, ние вярваме, че всеки, който практикува йога или пилатес, заслужава най-добрата постелка, за да може да разгърне максимално потенциала си по време на заниманията.

Въпреки че може да изглежда като ненужна инвестиция за някого, притежаването на качествената постелка е много повече от страхотен аксесоар, който да ви кара да изглеждате като професионалист по йога или пилатес изкуствата.

Постелкате е необходима, за да:

И точно поради тези факти, които изброихме по-горе, а и в стремежа си да намерим и осигурим най-добрата йога постелка за нашите клиенти, ние открихме (ровейки из нета) марка, която заслужи цялото ни внимание… Manduka!

Историята на Manduka

Историята на Manduka датира от далечната 1997 г. и е пряко свързана с името на Питър Стериос. Питър е бил архитект, влюбен в йога учението, който искал да създаде и сподели със света перфектния йога мат, за да може да осигури точния баланс между добрата опора и правилния контакт на тялото с твърдата настилка под него.

„По онова време първите постелки за йога бяха в най-добрия случай… по-добри от нищо“, смее се основателят на Manduka Питър Стериос. „Те нямаха никакви технически характеристики и бяха просто импровизирани постелки, често направени от нарязани парчета подложка за килим!.“
Създателят на Manduka Питър Стериос
Питър Стериос
Създател на Manduka

Така Питър решава да опита късмета си в изработката на по-добра постелка, която да дава приоритет на ефективността, комфорта и издръжливостта. Толкова издръжлива, че никога да не се налага да бъде изхвърляна!

Преди да се реши да основе компанията си, Питър представя концепцията си пред вече утвърдили се бизнесмени, но те не приемат толкова приветливо идеята му. “Не се износва? Това е ужасно! Как ще имаш тогава клиенти, които да се връщат при теб?”, спомня си Питър.

Все пак той решава да инвестира $25 000 и да създаде постелката на своите мечти със скромни бизнес цели и генералната идея да я споделя със семейството и най-близките си приятели.

Най-различни модели постелки за йога и пилатес практики от Manduka

Първите хора, които са се докоснали до качеството на постелката Maduka, са учителите на г-н Стериос по йога. Развълнувани от успеха на архитекта и най-вече от това, което предлага продуктът му, те мигновено започнали да разпространяват постелките Manduka сред останалите си ученици. И така внезапно се е зародила първата общност от любители и ценители на бранда Manduka.

Реакцията на йога общността е повече от неочаквана. От уста на уста хубавите думи за постелката се разпространяват бързо и Питър, без отдел по продажбите или някакво подобие на бизнес инфраструктура, лично започва да приема големия брой поръчки по телефона и по интернет.

Както се казва… останалото е история!

Защо ги избрахме?

Преди да продължим към по-подробното представяне на постелката за йога и пилатес, която ние избрахме, има още два много важни фактора, които искаме да ви представим: проектите OM и Live ON.

 • Проектът OM (One Million) има за цел да дари един процент от глобалните продажби на компанията на организации, които имат мисии, подобно на Manduka (например като организации, които помагат на жените в битката им срещу рака на гърдата).
 • Проектът Live ON е насочен към създаване на постелки с нулеви отпадъци чрез разширена програма за Северна Америка, която се надяват да се разпространи и в рамките на Европа в близко бъдеще. Казано с други думи, това е програма за рециклиране на постелки за йога и пилатес. Когато поръчате новата си постелка, можете да изпратите обратно старата, за да бъде рециклирана и използвана в процеса отново!

Йога Постелка за начинаещи - Begin Yoga Mat

Постелката Begin Yoga Mat на Manduka

Характеристики

Нашата оценка:
10/10

Тъй като сме нови в бизнеса, имахме нужда от постелка, която да отговаря на текущото ниво и комфорта на клиентите, които имаме. След консултация с екипа на Manduka, достигнахме до извода, че  йога постелката Begin е правилният продукт за едно обещаващо начало.

Държим да подчертаем, че това не е продукт, предназначен само и единствено за начинаещи с ограничен бюджет, а по-скоро за тези, които знаят, че са сериозни в практикуването на йога и пилатес и са готови да похарчат пари за висококачествен продукт.

Постелката Begin Yoga Mat е проектирана с точния баланс между омекотяването, от което се нуждаете, и дебелината, която е готова да ви поддържа в позите, като гарантира, че няма да загубите равновесие поради допълнителна подплата. Тя е с размери 170 x 60 см. и тежи малко над 1 килограм, което я прави перфектният избор за тези, които търсят портативност.

Изработена е от естествен дървесен каучук, тъй като, както уточнихме по-горе, Manduka е устойчив производител на йога постелки. Повърхността от затворени клетки гарантира, че постелката няма да абсорбира пот. Поддръжката е много лесна и едно елементарно избърсване с кърпа може да почисти постелка ви Begin след всяка тренировка.

Защо да си закупите тази постелка?

Предимства на Begin Yoga Mat:

Името на продукта е много внушително: постелката Begin е предназначена за хора, които са в началото на своето йога или пилатес пътуване и искат да инвестират в качествен продукт, който балансира дебелината за омекотяване с голямата опора, необходима по време на практика.

 • Предлага се в различни цветове;
 • Екологичен продукт;
 • Изработена е от естествен каучук;
 • Лека и удобна за пренасяне;
 • Неабсорбираща пот.

Недостатъци на Begin Yoga Mat:

 • Има входирани няколко оплаквания за сцеплението, когато се използва с потни ръце.

Финални думи

Както може би се убедихте сами, Manduka е йога бранд, който е ориентиран към обслужването на голям кръг от клиенти. Има голямо разнообразие от йога постелки (аксесоари, дрехи и други), които са си проправили път в професионалните йога и пилатес класове и се използват както от експерти, така и от начинаещи привърженици на практиките.

От достъпни до скъпи, линията постелки за йога Manduka е проектирана да осигури по нещичко за всяко ниво на умения и всеки бюджет, но в крайна сметка техните продукти се считат за над средното ниво, т.е ако търсите наистина евтина йога постелка, то Manduka не е вашата марка.

Благодарим ви за отделеното време. Ако искате да използвате на живо Begin Yoga Mat от Manduka, заповядайте на тренировка при нас.

И не забравяйте, че ако имате нужда от съдействие, можете да ни пишете на нашата фейсбук страница или в инстаграм профила ни.

До скоро!

Тагове: 

MANDUKA,ЙОГА,МАТ,ОТСТЪПКА,ПИЛАТЕС,ПОСТЕЛКА,ПРОМОКОД

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР

За първи път на Пилатес реформър?

За първи път на Пилатес реформър?

ПИЛАТЕС,РЕФОРМЪР
Жена тренира на реформъра, докато Ели и помага

За много хора, Реформър леглото изглежда по-скоро като враг, отколкото приятел. С дълги и тънки въжета, пружини, железни рамки и голяма и подвижна платформа, има основателна причина леглого да прилича повече на уред за мъчения, отколкото за тренировки. Но това не бива да ви плаши, особено ако знаете какво ви очаква преди първото посещение в студио за специализирани Реформър практики.

За кратко време ще овладеете (и дори контролирате) уреда с повече практика и помощ от страна на инструктора ви. Ето и нашите съвети, които да прочетете при първото ви посещение на нашето Reformer Atelier.

5 съвета преди първата Ви практика на Пилатес Реформър:

1. Правилното дишане е в основата

Лежането по гръб върху движеща се платформа може да се усети като странно чувство в началото, а самото привикване отнема малко повече. Тайната е в правилното дишане и контролиране на движението – колкото по-бавно пренасяте платформата (а и тялото си) напред и назад, сигурността ви е пълна, а балансът и правилното изпълнение на упражнението на 100%.

2. Познаване на собствените си възможности

Едни от основните двигатели на уреда, от които зависи съпротивлението и трудността на упражнението е използването на пружини с различна степен на напрежение. Най-тежките пружини могат да направят тренировката по-трудна, но и в същото време могат да ви помогнат да изпълните упражнението с по-голям ефект, поради фокуса и концентрацията, която ще вложите. Колко броя и с какъв цвят ще се използват по време на вашата тренировка зависи от това дали сте начинаещ или напреднал.

3. Здравият енергиен център ще Ви е от полза

Тренировката на Reformer определено е тренировка за цялото тяло. И тук, както при мат пилатес, енергийната ви централа ще бъде ангажирана през цялото време при почти всяко упражнение. Мускулите ще бъдат ангажирани през голяма част от тренировката, за да запазят тялото ви стабилно върху движещата се платформа, независимо дали сте легнали по гръб, или изправени на крака, ако опъвате пружините с ръцете встрани, или правите напади.

4. Доверете се на инструктора си

Доверете са на вашия инструктор! По време на тренировката, неговата роля ще бъде бавно и внимателно да ви обяснява как най-правилно да се позиционирате върху леглото и как точно да изпълните всяко едно движение. За най-добри резултати ще трябва да се концентрирате и да забавите темпото – скоростта и бързината не са добре приети при Пилатес упражненията. Обмислените и добре контролирани движения са насочени към вашите мускули и ви осигуряват приятна и ползотворна тренировка.

5. Комфортното облекло е задължително

Помислете за удобно облекло и чорапки. Може би всички сте чували за късите чорапки с гумени точки на подметките? Те ще Ви осигурят сцепление и ще предпазят краката ви от потенциално подхлъзване върху леглото… особено след като започнете да се потите, затова са често предпочитани от клиентите по време на практики. Относно облекло – спортен клин с топ или бюстие са идеалната комбинация за комфорт.

Тренировките на Реформър са определено предизвикателство както за тялото, така и за ума. А защо е така? Тайната се крие в това, че благодарение на този уред ще усетите елементи от пилатес серии, различни йога пози и малко кардио, което ще накара пулсът ви да се укорява. А в края на тренировката, мускулите ви ще бъдат укрепени и издължени, а стойката ви изправена.

Заповядайте при нас, за да опитате!

Тагове: 

ЛЕГЛО,ПИЛАТЕС,ПРАКТИКА,ПЪРВИ ПЪТ,РЕФОРМЪР,СЪВЕТИ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ПИЛАТЕС

Pilates Reformer (Легло) – Що е то?

Pilates Reformer (Легло) – Що е то?

ПИЛАТЕС
Хриси и Ели тренират на Реформър

Pilates Reformer е уникален уред, наподобяващ легло с пружини, плъзгаща се постелка, въжета и ръкохватки. Проектиран и патентован от самия Джоузеф Пилатес, уредът се използва за пръв път за тренировки в първото студио за Пилатес в Ню Йорк през 20-те години на миналия век.

Тренировките с Reformer

Тренировките на Реформър са по-интензивни и по-динамични от тези на постелка, тъй като уредът добавя съпротивление към упражненията чрез използването на пружини, въжета и други приспособления, които са част от оборудването.

Реформърът е така да се каже upgrade (подобрена версия) на Mat Pilates (пилатес на постелка), тъй като репертоарът от упражнения е значително по-голям, което прави тренировките по-разнообразни и интересни. Освен това, упражненията на Реформър изискват много повече контрол върху движенията на тялото, което помага значително за изграждането и тонизирането на мускулите, както и за увеличаването на стабилността на ставите.

В тренировките с Реформър се работи върху укрепването на мускулите на цялото тяло, включително на малките мускулчета в тялото и периферните мускули на ръцете и краката. Или както казва Джоузеф Пилатес:

"Small muscles need love too."
"И малките мускулчета имат нужда от любов."
Снимка в анфас на Джоузеф Пилатес
Джоузеф Пилатес
Пилатес инструктор

Кратка История и Приложение на Реформъра

Първоначално Pilates Reformer е бил използван за рехабилитация след тежки травми, за да може да укрепи практикуващия до ниво, до което той да може да изпълнява упражненията на постелка от метода Пилатес ефективно, но днес той има много повече приложения и всеобхватно предназначение.

Реформърът може да се използва от спортисти за cross-training или с други думи – да се съчетава с техните тренировки с цел възстановяване, укрепване и разтягане. Уредът помага за укрепването на мускулите на корпуса (т. нар. Енергийна централа в Пилатес), което е жизненоважно за всеки спортист, както и за мускулната издръжливост, лактатния праг, стабилността и огъвкавяването на ставите, мускулната сила, баланс, координация и много други.

Рехабилитация с Реформър

Реформърът е прекрасен уред и за рехабилитация, тъй като дава възможност на практикуващия да тренира мускулите на долната част на тялото си в хоризонтално положение, без да натоварва ставите си от тежестта на тялото, когато е във вертикално положение.

Жена тренира на Реформъра

Например, ако клиентът е имал операция на коляното или някаква травма на крака, тренировките на Реформър в хоризонтално положение ще му позволят да укрепи мускулите на краката чрез по-голям обхват на движения и по-леко съпротивление от телесното му тегло, ускорявайки възстановяването им чрез контролирано движение и постепенно и плавно повишаване на съпротивлението.

Реформърът не е Легло за Изтезания!

Пружините, които осигуряват по-голямата част от съпротивлението на Реформъра, обикновено са доста здрави. Повечето Реформъри имат до 5 пружини и когато се комбинират, могат да създадат значително съпротивление, изключително предизвикателно дори и за най-напредналите.

 

От друга страна, ако се използва само на една или две от тях, може да се осигури по-меко съпротивление, в зависимост от упражнението и мускулите, които се използват. Това означава, че интензивността и натовареността може да варира значително, което го прави всеобхватно оборудване за тренировка или рехабилитация.

Много хора се стряскат от вида на Реформъра, когато го видят за пръв път, тъй като изглежда като “уред за изтезания”, както се изразяват клиентите ни.

 

Но ако оставите настрана това първоначално впечатление, само след една или две тренировки с Реформър ще разберете, че това е най-универсалното и ефективно фитнес оборудване за упражнения, правено някога… А и тренировките с него са супер забавни!

Тагове: 

ИСТОРИЯ,ЛЕГЛО,ПИЛАТЕС,ПРАКТИКА,РЕФОРМЪР

Сподели:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ПИЛАТЕС

Правилно дишане по време на пилатес практика

Правилно дишане по време на пилатес практика

ПИЛАТЕС
Nadpis dishay

Дихателните практики и съзнателното и контролирано дишане по време на тренировка носят много ползи за практикуващия. Те помагат за намаляването на стреса, на кръвното налягане, за подобряването на концентрацията, на издръжливостта, за активирането на специфични мускули и по-добрата работа на коремните мускули в частност, за по-добрата циркулация и като цяло – намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

В Пилатес тренировките се практикуват три вида дишане, които носят ползите, изброени по-горе: гръдно дишане, активно дишане и установен модел на дишане.

Гръдно дишане

За гръдното дишане е характерно разширяването на гръдния кош от центъра към периферията на тялото, при което се активират междуребрените мускули, а коремните мускули остават активни през цялото време. За разлика от диафрагменото дишане, при което коремът се разширява, при гръдното дишане коремът остава винаги прибран и активен. Това е и причината това да бъде основното дишане в Пилатес – за да може мускулите на Енергийната централа винаги да са активни по време на упражненията, да дават енергия и да стабилизират тялото.

Активно дишане

Активното дишане се използва при определени упражнения, като например Стотицата, при която се вдишва активно на 5 тласъка и се издишва отново на 5 тласъка, които съответстват на броя контракции на коремните мускули. Това активиране на мускулите на етапи засилва тяхната работа, прави упражнението по-динамично и ефективно.

Установен модел на дишане

Установен модел на дишане ще рече, че при Пилатес вдишването и издишването се извършват по точно определено време, което съвпада с определена фаза на движението в дадено упражнение. Да вземем например Кръстосването – едно упражнение от Пилатес, което наподобява коремна преса с усукване при повдигането. При него вдишването се извършва при по-леката част от движението, когато горната част на тялото се връща надолу към постелката, а издишването – в по-трудната, когато се повдига нагоре и се усуква встрани. По този начин практикуващият използва издишането, за да активира по-лесно мускулите на Енергийната централа и конкретно Напречния коремен мускул, когато изпълнява по-трудната част от движението или както обичаме да казваме по време на тренировка – “използва дъха си”.

Тагове: 

ДИШАНЕ,ПИЛАТЕС,ПРАКТИКА

Сподели:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.