Categories
ЙОГА

Какво е Ин Йога и защо да я практикувате?

Правоъгълно лого на ателието

Какво е Ин Йога и защо да я практикувате?

ЙОГА
Кадър по време на ин йога практика
Малко са хората в днешно време, които не знаят какво е йога или не са я практикували поне веднъж.
Това, което е по-малко известно е, че повечето стилове йога, като Хатха, Ащанга и Виняса са по характер “ян” и са по-динамични и фокусирани повече към работата на мускулите, но съответно има и “ин” йога – бавна, дълбока и въздействаща практика, която работи на още по-дълбоко ниво и таргетира съединителна тъкан, фасцията, ставите и връзките в тялото.

Какво е ин йога?

Ин йога е медитативна практика, в която има много повече задържане в позите, което позволява на практикуващия да насочи поглед навътре и да стане наблюдател на всичко това, което се случва в тялото му и да му въздейства в дълбочина.
При по-продължителното задържане в позата практикуващия преминава границата на чисто физическото осъзнаване и усещане на тялото си и навлиза в едно по-трансцедентално ниво на осъзнаване и общуване със себе си.
В китайската философия “ин” се смята за женската енергия, която, за разлика от “ян”, е пасивна, бавна, невидима и неуловима. В нашето забързано ежедневие преобладава елементът “ян”, което нарушава и нашия баланс.

Забързаното ежедневие поражда необходимостта от ин йога!

Дори няма нужда да навлизаме в детайли по отношение на това – всички усещаме и знаем ефектите от забързания начин на живот върху здравето ни, връзките ни с хората и изобщо – съществуването ни. Затова и е толкова важно и необходимо просто да забавяме темпото от време на време. Ин йога може да ни помогне за това.
В китайската философия се говори също за “Чи” – енергията, която циркулира в тялото ни. Задържането в позите и въздействието на тъканите в дълбочина, помага за освобождаването на блокажите, които спират движението на тази енергия в тялото ни, също както при акупунктурата.
Често тези блокажи настъпват в частите на тялото, които се свързват или с други думи - ставите, затова и в Ин йога повечето пози таргетират тазобедрените стави и гръбнака.
Напоследък все повече се говори за фасцията и нейното значение за нормалното функциониране на тялото. Фасцията е дълбока съединителна тъкан, която обхваща като мрежа всички мускули, сухожилия и кости в нашето тяло.
Различни фактори от нашия начин на живот (забързаност, заседналост, стрес и др.) оказват негативно влияние върху тази тъкан, като често тя става скована и губи от своята жизненост и еластичност. Ин практиката въздейства на фасцията като връща нейната сила и еластичност именно чрез дългото задържане в позата (поне 2 минути).

Ползите от ин йога практиките.

При дългото задържане в позата здравословна кръв започва да циркулира в тялото, “окъпвайки” и подхранвайки ставите с всички необходими за тях вещества. Те стават по гъвкави и подвижни, а сковаността в тялото намалява. Дълбокото дишане във всяка една от позите, засилва притока на кислород към мускулите, подобрявайки тяхната работа.
Ин йога помага за активирането на парасимпатиковия дял на нервната система, който отговаря за отпускането на тялото и забавянето на сърдечния ритъм, за разлика от симпатиковия дял, който задвижва всички “бий се или бягай” действия в тялото.
Затова и Ин йога се смята за превъзходен начин за регулиране на стреса и справяне с депресията.
В Ин йога практикуващият остава във всяка поза поне 2 мин. (понякога до 15 мин.) като през цялото време се съсредоточава върху дишането и процесите, които се случват вътре в тялото му.
Затова и практиката е малко по-дълга от стандартните йога практики. Позите са най-често с повече опорни точки, за да може тялото да се отпусне в тях за по-продължително време, без това да води до болка и непреодолимо неудобство или както казват в йога средите – трябва да има усещане за комфорт в дискомфорта.
Ин йога е възстановяваща практика, подходяща за всички, включително за хора, които се възстановяват след травми или страдат от хронични заболявания като артрит и остеопороза.
От този май ще включим и този вид практики в нашия график, като за тях сме отредили най-подходящото време от седмицата – когато работната седмица е приключила и тялото е готово да се отпусне и освободи от натрупаното напрежение от изминалите дни.
Практиките ще се провеждат всеки петък от 18:00 ч. до 19:30 ч., а първата група ще стартира на 10 май!

Тагове:

ИН,ЙОГА,ПРАКТИКА

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЙОГА

Акро Йога Практика с Impetus-Acroyoga

Акро Йога Практика с Impetus-Acroyoga

ЙОГА
Промо банер за Акро Йога практика
Заповядайте на Акро Йога практика, подходяща за всички възрасти и възможности.
Каним ви да полетите заедно с Витя и Силви от Impetus AcroYoga Varna и да предизвикате себе си в среща с партньор, комбинирайки йога елементи и акробатика, преходи и балансиращи пози.

Какво представлява?

Акро Йога е практика, където единият партньор (основа) подкрепя другия (летец) в извършването на серия от въздушни упражнения и разтягане на мускулатурата.

Не е задължително да се записвате с партньор. Възможно е да посетите практиката и индивидуално!

За какво помага?

Акро йогата подобрява концентрацията, координацията и паметта. Помага още за облекчаване симптомите на стреса и негативните му отражения върху организма. Изгражда сила в мъжа основа и грация в жената летец. Резултатът е неподправено забавление и нови ползотворни възможности.

Уменията, които можете да усвоите, допринасят за една друга гледна точка на партньорството и комуникацията, доверието към другите и към собствените ни тела. Особено важен е контрола на тялото в основите на акробатиката, като: стойка на ръце, стойка на глава и различни видове превъртания.

Подходящо за новобранци!

Допълнителна информация за събитието

Какво да си носите?

Носете си само усмивките! 🙂

Кога?
12 април (петък) от 18:00 часа.

Къде?
Йогалатес Ателие, ул. Димитър Буйнозов 4 (улицата под КАТ).

Цена:
20 лв. на човек
*(без карти Мултиспорт)

Продължителност:
90 минути.

Предварителното записване е задължително!
*
В случай, че идвате с партньор запазете 2 места.

Тагове:

АКРО,БАЛАНС,ЙОГА,КООРДИНАЦИЯ,ПАМЕТ,ПРАКТИКА,СИНХРОН,ТРЕНИРОВКИ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЗДРАВЕ ЙОГА ПИЛАТЕС

Пилатес или Йога – Как да Избера Коя Практика е за Мен?

Пилатес или Йога – Как да Избера Коя Практика е за Мен?

ЗДРАВЕ,ЙОГА,ПИЛАТЕС
Жена практикува йога насред природата

Да получаваш и приемаш адекватна обратна връзка от клиентите си е един от най-добрите съветници при успешното управление на бизнес. В този ред на мисли днес ще се опитаме да ви помогнем да намерите отговора на един от най-често задаваните въпроси към нас, а именно:

"Ще ми помогнете ли да избера коя от двете практики (йога или пилатес) да посещавам?"

В редовете по-долу ще научите какви са разликите между пилатес и йога и коя практика е по-подходящата за вас!

За никого не е тайна, че упражненията и физическата активност имат безброй ползи за вашето физическо и психическо здраве. Ето някои от тях:

Въпреки че повечето хора осъзнаваме това, все още много от нас изпитват затруднение, когато трябва да се мобилизират, за да започнат да тренират по-редовно. Защо?

Една от причините е, че започваме да тренираме каквото ни препоръчат или похвалят. Но истината е, че е необходимо да опитаме най-различни практики и тренировки, докато не намерим “нашата”. Тази, която ни кара не просто да тренираме, защото така трябва, а истински да ѝ се наслаждаваме и да се забавляваме докато я практикуваме.

Е, нека не губим повече време и да се запознаем с тези, в които ние от Yogalates Atelier сме влюбени! Време е за малко история.

Кратка история на Пилатес

Пилатес практиките са система от упражнения, разработена от Джоузеф Пилатес в началото на 20 век. Той се ражда в Германия през 1883 г. и като дете страда от астма, ревматизъм и рахит. За да се пребори с тези състояния, Пилатес се захваща с разработването на система от упражнения, която се фокусира върху стабилизацията на тялото и контрола върху движенията.

В началото на Първата световна война, наред с други негови сънародници, той е интерниран. Точно тогава Пилатес започва да помага на хоспитализираните затворници, като монтира пружини към болничните легла, които да им помагат при реабилитацията след травми и други болести.

Джоузеф Пилатес докато тренира сред природата
Джоузеф Пилатес

След края на войната Джоузеф се завръща в Германия, където продължава развитието на идеите си за тренировките и се превръща в любимец на танцовата гилдия.

През 1926г. взима решението да напусне родината си завинаги и емигрира в САЩ, където се запознава с бъдещата си съпруга, Клара.

Заедно Джоузеф и Клара отварят студио за Пилатес в Ню Йорк, точно до NY City Ballet. Методът Пилатес скорострелно набира популярност сред танцьорите в Ню Йорк. След смъртта на Джоузеф жена му продължава да развива Пилатес студиото им на 8-мо авеню.

Един от учениците на Пилатес – Флетчър, инвестира в свое собствено ателие в Лос Анджелис, където успява да привлече едни от най-големите холивудски звезди по онова време за свои клиенти. Той усъвършенства пилатес практиката, благодарение на танцьорското си образование и помага за популялизирането на метода не само сред танцуващите.

Кратка история на Йога

Йогата е антична духовна дисциплина, която има за цел да постигне хармония между тялото и ума. Тя се основава на учението, че човешкото тяло и ум са свързани и че регулирането на духа може да помогне за обезболяване на тялото и ума. Йогата включва различни техники, като дихателни упражнения, позиции на тялото (асани) и медитация.

Някой проучвания твърдят, че йога изкуството е започнало развитието си още преди 5000 години преди новата ера и произлиза от Източна Индия. Съществуват много легенди за възникването на изкуството. Най-популярната от тях разказва, че преди хиляди години, когато все още е нямало нации, религии и учения, бог Шива решил да сподели на съпругата си (Парвати) всички тайни и практики на йогата.

Обучението започнало до брега на едно езеро. Улисани от йога практиките, двамата не забелязали, че във водата една малка рибка слушала много внимателно мъдрите думи за йога упражненията, носещи се като лирична песен от устата на бог Шива. След края на обучението, рибката бързо изчезнала и отнесла всички ценни знания със себе си. Малката рибка упорито експериментирала със свещените знания, които тайно придобила.

Жена в йога асан насред природата

С напредването на времето малката рибка успяла да премине през всички етапи от еволюционния път на йога културата, като последният я превърнал от риба в истински човек! Така според легендата първият човек се е появил на Земята, благодарение на свещените йога знания.

По-съвременните вярвания разказват, че векове наред йогата се е практикувала по различни начини, докато йога мастърите не са се обединили върху обща стандартизирана практика. Тази практика е имала за цел да възстанови и пречисти тялото и ума чрез движение.

През 19-ти и 20-ти век започва масовата миграция на йога движението към Западния свят. Древната наука се приема изключително добре сред западняците и продължава развитието си. Повратната точка в историята е появата на първото йога студио в Холивуд на мастър Индра Деви през 1947г. Деви допринася изключително много за популялизирането на практиката като такава, каквато я познаваме днес.

Принципите в Йога и Пилатес

Пилатес

Йога

Обобщение до момента

Различия

Пилатес се фокусира върху физическото благополучие и обикновено се използва като рехабилитация при болка и/или възстановяване от нараняване. Редовното практикуване на пилатес ще ви помогне да „рестартирате“ или „ребалансирате“ тялото си като цяло. 

При пилатес се използва повторение на движения и потоци, както и оборудване като постелка, топки, халки, реформър легла, пружини и др. Акцентът в пилатес е ядрото, което се състои от тазовото дъно, мускулите на гърба, коремните мускули и диафрагмата. 

Смята се, че всяко движение и сила произтичат именно от това ядро. Дори при пилатес тренировки за цялото тяло, когато са таргетират други мускулни групи, свиването на ядрото от мускули остава важно.

При йога фокусът пада върху психическото благополучие и обикновено се използва за психическа рехабилитация чрез пози. Използва се телесно тегло, постелка за йога и малко оборудване като блокове или ремъци. Тази форма на упражнение също подобрява гъвкавостта, релаксацията и лечението на ума, тялото и душата. Акцентът в йога се поставя върху осъзнаването на себе си и тялото. Йога също се фокусира повече върху баланса и фиксираните пози.

Прилики

И двете форми на упражнения са с ниско въздействие, подобряват гъвкавостта и баланса и могат да облекчат болката и дискомфорта в тялото.

Йога или Пилатес - как да избера?

За да определите дали пилатес или йога е по-правилният избор за вас, освен запознанството с двете практики, зависи и от целите, които сте си поставили.

Трябва да сте наясно какво искате да постигнете и какво да очаквате от практиките, които ще посещавате.

По-долу ще ви опишем няколко възможни сценария, които бихте желали да постигнете и съответно ще ви препоръчаме коя от двете практики би била по подходяща за конкретната цел.

Търсите сила и по-тонизиращо усещане

Докато и двете, пилатес и йога, включват силови тренировки по различни начини, при пилатес практиките се използва повтаряемост и съпротива. Това са два изключително важни принципа на прогресивните силови тренировки. Както знаете, укрепването на мускулите се постига чрез увеличаване на повторенията или добавяне на натоварване/съпротивление.

Ние препоръчваме: Пилатес практика

Търсите повече гъвкавост

В крайна сметка, както практикуването на пилатес, така и йога ще допринесат за подобряването на гъвкавостта и обхвата на движение на вашите мускули. Една от основните цели на йога обаче е да подобри мобилността и дължината на мускулите без излишно натоварване, а по-скоро при пълна релаксация. Така че, ако вашата цел номер 1 е да подобрите гъвкавостта си, то тук въпросът е излишен!

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да намалите стрес фактора

Е, тук отново няма две мнения по въпроса! Докато всяка форма на упражнения (физическо натоварване) може да помогне за намаляване на стреса, то йога се фокусира изцяло върху психичното здраве и релаксацията. В това отношение йогата тотално надделява сред останалите методи и физически тренировки. Все пак, както споменахме в частта с историята за движението, йогата е възникнала заради търсенето на умствено и духовно изцеление, чрез движението! Когато се практикува правилно, йога подготвя тялото за пълна медитация и цялостно самоосъзнаване.

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да свалите килограми

Тук отговорът е – зависи! Често ли преяждате, когато сте стресирани или се тревожите и борите с депресия, безпокойство или стрес? Смятате ли, че напълнявате поради психическото си състояние? Тогава може би е препоръчително да опитате няколко йога сеанса. Тя ще ви помогне не само по пътя към контролиране на психическото здраве, но и при контрола на теглото ви!

Чувствате, че сте в отлично психическо състояние, но борбата с общите ежедневни дейности ви изтощава дотолкова, че тялото ви не се движи както трябва? Тогава опитайте няколко ободряващи пилатес практики, за да се оттърсите от бремето на ежедневието и да стабилизирате и балансирате мускулатурата си.

Не забравяйте, че загубата на тегло също се свежда до изгаряне на повече енергия/калории, отколкото консумация, така че храненето и общата физическа активност или движение през целия ден са изключително важни!

Как да започнете?

Ако говорим от гледна точка на мотивацията, то по-скоро потърсете помощ от семейство или близък приятел. Друга гледна точка можете да получите от наши клиенти, които вече изживяват ренесанса на психическото и физическото си здраве, благодарение на практики по йога и пилатес. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да се срещнете с тях!

От друга страна, ако се чудите как да започнете да посещавате практиките, чисто организационно, ето нашия съвет. Ако не сте опитвали йога или пилатес досега, то най-добрият съвет би бил да пробвате и двете. След това да решите кой е вашият победител. Опитайте йога и пилатес практика веднъж седмично в продължение на поне 8 седмици. Вижте кой метод помага на тялото и ума ви да се чувства по-добре.

Ако вече сте взели решение, то ви остава само да се запознаете с нашия график и да си запазите удобен час за практика.

Благодарим ви за отделеното време! Надяваме се да сме ви помогнали да направите един по-информиран и по-адекватен за самите вас избор.

До нови срещи!

Тагове: 

ИЗБОР,ЙОГА,ПИЛАТЕС,ПОМОЩ,ПРАКТИКА,СЪВЕТ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЙОГА ПАРТНЬОРСТВА ПИЛАТЕС

Manduka – Професионална Постелка за Йога и Пилатес

Manduka – Професионална Постелка за Йога и Пилатес

ЙОГА,ПАРТНЬОРСТВА,ПИЛАТЕС
Всички йога постелки от бранда Manduka

Здравейте, приятели на Yogalates Atelier!

С днешния пост ще ви върнем малко назад във времето и по-точно до момента, в който трябваше да изберем аксесоарите и в частност постелките (т.нар. йога матове), които да използваме по време на практиките.

Ще ви разкажем как попаднахме на Manduka.

Ще ви предоставим и възможността да си поръчате висококачествена йога постелка (подходяща и за пилатес практики), аксесоари, екипировка и дрехи от онлайн магазина на Manduka за вкъщи, възползвайки се от нашата отстъпка!

* Използвайте промокода (YOGALATESATELIER), за да получите своята отстъпка при пазаруване от световноизвестния бранд.

Искахме най-доброто!

Както може би вече ви е известно, ние вярваме, че всеки, който практикува йога или пилатес, заслужава най-добрата постелка, за да може да разгърне максимално потенциала си по време на заниманията.

Въпреки че може да изглежда като ненужна инвестиция за някого, притежаването на качествената постелка е много повече от страхотен аксесоар, който да ви кара да изглеждате като професионалист по йога или пилатес изкуствата.

Постелкате е необходима, за да:

И точно поради тези факти, които изброихме по-горе, а и в стремежа си да намерим и осигурим най-добрата йога постелка за нашите клиенти, ние открихме (ровейки из нета) марка, която заслужи цялото ни внимание… Manduka!

Историята на Manduka

Историята на Manduka датира от далечната 1997 г. и е пряко свързана с името на Питър Стериос. Питър е бил архитект, влюбен в йога учението, който искал да създаде и сподели със света перфектния йога мат, за да може да осигури точния баланс между добрата опора и правилния контакт на тялото с твърдата настилка под него.

„По онова време първите постелки за йога бяха в най-добрия случай… по-добри от нищо“, смее се основателят на Manduka Питър Стериос. „Те нямаха никакви технически характеристики и бяха просто импровизирани постелки, често направени от нарязани парчета подложка за килим!.“
Създателят на Manduka Питър Стериос
Питър Стериос
Създател на Manduka

Така Питър решава да опита късмета си в изработката на по-добра постелка, която да дава приоритет на ефективността, комфорта и издръжливостта. Толкова издръжлива, че никога да не се налага да бъде изхвърляна!

Преди да се реши да основе компанията си, Питър представя концепцията си пред вече утвърдили се бизнесмени, но те не приемат толкова приветливо идеята му. “Не се износва? Това е ужасно! Как ще имаш тогава клиенти, които да се връщат при теб?”, спомня си Питър.

Все пак той решава да инвестира $25 000 и да създаде постелката на своите мечти със скромни бизнес цели и генералната идея да я споделя със семейството и най-близките си приятели.

Най-различни модели постелки за йога и пилатес практики от Manduka

Първите хора, които са се докоснали до качеството на постелката Maduka, са учителите на г-н Стериос по йога. Развълнувани от успеха на архитекта и най-вече от това, което предлага продуктът му, те мигновено започнали да разпространяват постелките Manduka сред останалите си ученици. И така внезапно се е зародила първата общност от любители и ценители на бранда Manduka.

Реакцията на йога общността е повече от неочаквана. От уста на уста хубавите думи за постелката се разпространяват бързо и Питър, без отдел по продажбите или някакво подобие на бизнес инфраструктура, лично започва да приема големия брой поръчки по телефона и по интернет.

Както се казва… останалото е история!

Защо ги избрахме?

Преди да продължим към по-подробното представяне на постелката за йога и пилатес, която ние избрахме, има още два много важни фактора, които искаме да ви представим: проектите OM и Live ON.

  • Проектът OM (One Million) има за цел да дари един процент от глобалните продажби на компанията на организации, които имат мисии, подобно на Manduka (например като организации, които помагат на жените в битката им срещу рака на гърдата).
  • Проектът Live ON е насочен към създаване на постелки с нулеви отпадъци чрез разширена програма за Северна Америка, която се надяват да се разпространи и в рамките на Европа в близко бъдеще. Казано с други думи, това е програма за рециклиране на постелки за йога и пилатес. Когато поръчате новата си постелка, можете да изпратите обратно старата, за да бъде рециклирана и използвана в процеса отново!

Йога Постелка за начинаещи - Begin Yoga Mat

Постелката Begin Yoga Mat на Manduka

Характеристики

Нашата оценка:
10/10

Тъй като сме нови в бизнеса, имахме нужда от постелка, която да отговаря на текущото ниво и комфорта на клиентите, които имаме. След консултация с екипа на Manduka, достигнахме до извода, че  йога постелката Begin е правилният продукт за едно обещаващо начало.

Държим да подчертаем, че това не е продукт, предназначен само и единствено за начинаещи с ограничен бюджет, а по-скоро за тези, които знаят, че са сериозни в практикуването на йога и пилатес и са готови да похарчат пари за висококачествен продукт.

Постелката Begin Yoga Mat е проектирана с точния баланс между омекотяването, от което се нуждаете, и дебелината, която е готова да ви поддържа в позите, като гарантира, че няма да загубите равновесие поради допълнителна подплата. Тя е с размери 170 x 60 см. и тежи малко над 1 килограм, което я прави перфектният избор за тези, които търсят портативност.

Изработена е от естествен дървесен каучук, тъй като, както уточнихме по-горе, Manduka е устойчив производител на йога постелки. Повърхността от затворени клетки гарантира, че постелката няма да абсорбира пот. Поддръжката е много лесна и едно елементарно избърсване с кърпа може да почисти постелка ви Begin след всяка тренировка.

Защо да си закупите тази постелка?

Предимства на Begin Yoga Mat:

Името на продукта е много внушително: постелката Begin е предназначена за хора, които са в началото на своето йога или пилатес пътуване и искат да инвестират в качествен продукт, който балансира дебелината за омекотяване с голямата опора, необходима по време на практика.

  • Предлага се в различни цветове;
  • Екологичен продукт;
  • Изработена е от естествен каучук;
  • Лека и удобна за пренасяне;
  • Неабсорбираща пот.

Недостатъци на Begin Yoga Mat:

  • Има входирани няколко оплаквания за сцеплението, когато се използва с потни ръце.

Финални думи

Както може би се убедихте сами, Manduka е йога бранд, който е ориентиран към обслужването на голям кръг от клиенти. Има голямо разнообразие от йога постелки (аксесоари, дрехи и други), които са си проправили път в професионалните йога и пилатес класове и се използват както от експерти, така и от начинаещи привърженици на практиките.

От достъпни до скъпи, линията постелки за йога Manduka е проектирана да осигури по нещичко за всяко ниво на умения и всеки бюджет, но в крайна сметка техните продукти се считат за над средното ниво, т.е ако търсите наистина евтина йога постелка, то Manduka не е вашата марка.

Благодарим ви за отделеното време. Ако искате да използвате на живо Begin Yoga Mat от Manduka, заповядайте на тренировка при нас.

И не забравяйте, че ако имате нужда от съдействие, можете да ни пишете на нашата фейсбук страница или в инстаграм профила ни.

До скоро!

Тагове: 

MANDUKA,ЙОГА,МАТ,ОТСТЪПКА,ПИЛАТЕС,ПОСТЕЛКА,ПРОМОКОД

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЙОГА

8-те принципи на йога

8-те принципи на йога

ЙОГА

Йога означава – обединявам, съединявам. Тя ни учи как да обединим в едно тялото, ума и душата и да се слеем в едно с Вселената. Тази наука, древна като света, се състои от осем части, неразривно свързани една с друга.

“Yoga is when every cell of the body sings the song of the soul.”
“Йога е, когато всяка клетка на тялото пее песента на душата.”
Снимка в анфас на Б.К.С. Айенгар
Б.К.С. Айенгар
Йога учител

Яма

Яма – универсалните морални закони за ненасилие (ахимса), истина и правдивост, целомъдрие и самоконтрол, скромност. Чрез тях се учим как да контролираме действията си в заобикалящия ни свят.

Нияма

Нияма – това са моралните закони, свързани с вътрешния ни свят, които ни помагат да изградим самодисциплина. Това са: вътрешна и външна чистота, удовлетвореност, усърдност, себеизучаване и преклонение.

Асана

Асана – може би най-добре познатата част от Йога, а именно практикуването на пози, чрез които човек поддържа тялото си силно, здраво и в хармония с природата.

Пранаяма

Пранаяма – това са дихателните практики, които ни помагат да насочим вниманието си навътре, да намерим вътрешния си център и да успокоим блуждаещия и неспокоен ум.

Дхарна

Дхарана – концентрация, която не се изчерпва само с внимание върху нещо, което извършваме в момента. Това е дълбоко ниво на концентрация и съсредоточеност, което може да се постигне само от човек, който има пълен контрол върху сетивата и ума.

Пратяхара

Пратяхара – отдръпването на сетивата или умението да се изключим от външния свят и напълно да притихнем в себе си. Това умение се постига много трудно, защото попринцип сетивата са отворени навън.

Дхяна

Дхяна – това е медитативно състояние, което може да бъде постигнато само и единствено след като всички предходни стъпки в Йога са извървяни, а уменията и знанията – усвоени и усъвършенствани. Медитацията помага на човек да достигне до истинската мъдрост и осъзнатост.

Самадхи

Самадхи – последният стадий, при който индивидуалният аз се слива с Божествения Аз или пълното сливане на човек с Вселената. Това е същността на Йога и най-висшата цел за практикуващия.

Тагове: 

АСАНА,ЙОГА

Сподели:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.