Categories
ЗДРАВЕ ПИЛАТЕС РЕФОРМЪР

Подобри Представянето си на Футболния Терен чрез Метода Reformer Pilates

Правоъгълно лого на ателието

Подобри Представянето си на Футболния Терен чрез Метода Reformer Pilates

ЗДРАВЕ,ПИЛАТЕС,РЕФОРМЪР
Отборна снимка на аматьорския клуб по мини футбол Няма Място

В света на футбола, където ловкостта, силата, гъвкавостта и издръжливостта са от първостепенно значение, спортистите непрекъснато търсят иновативни методи, за да подобрят представянето си на терена.

Докато традиционните тренировки несъмнено играят значителна роля, интегрирането на допълнителни методи за усъвършенстване, като Reformer Pilates, могат да дадат търсеното предимство пред конкуренцията.

Най-близките ни последователи знаят, че ние от Yogalates Atelier с удоволствие подкрепяме и помагаме на проекти като Няма Място (аматьорски футболен клуб по мини футбол на приятелски начела) и футболът не ни е изобщо чужд и смеем да твърдим, че имаме опит в практиките с футболисти, било то за възстановянане след мач, контузия или просто ей така!

Затова в следващите редове ще наблегнем именно на пилатес тренировките върху т.нар. Reformer, които могат да са от голяма полза на професионалните (а и на аматьорските) футболисти при:

 • Подобряването на цялостния им атлетизъм;
 • Предотвратяване и възстановяване от контузии;
 • Цялостното представяне на терена.

Енергийна централа и стабилност

Мускулите на корпуса са основния източник за доброто представянето на футболиста, диктувайки пъргавината, баланса и експлозивността. Тренировките по пилатес на Реформър ангажират точно тази енергийна централа по възможно най-динамичния и целенасочен начин, насърчавайки играчите за повече сила, стабилност и издръжливост.

Конкретни упражнения като Hundred (стотицата), Teaser (лодка) и Plank (планк) активират дълбоките мускули на ядрото, помагайки на футболистите да поддържат оптимален контрол на тялото по време на резките промени в посоката на движение, единоборствата (както във въздуха, така и при останалите) и експлозивни спринтове.

Подобрена гъвкавост и обхват на движение

Гъвкавостта е решаващ, но често пренебрегван компонент от футболния атлетизъм. Стегнатите мускули могат да попречат на пъргавината, да увеличат риска от претоварване и контузии и да ограничат сериозно способността на играчите да се представят в най-добрата си светлина.

Дори и Кристиано Роналдо често споделя в своя инстаграм профил откъси от своята тренировка на Reformer. Дали пък част от тайната на безкрайната му и умопомрачително успешна кариера не се дължи именно на мотода?

Reformer Pilates включва разнообразен набор от упражнения за разтягане, които удължават и освобождават напрежението в мускулите и съединителните тъкани. Регулируемите пружини на леглата осигуряват съпротивление, което повишава ефективността на разтяганията, подобрявайки гъвкавостта и насърчавайки по-голям обхват на движение, което е от съществено значение за изпълнение на удари по топката, игра с глава (правилен и по-висок отскок) и сложни маневри при работата с краката.

Предотвратяване на наранявания и рехабилитация

В силно въздействащия свят на футбола контузиите са постоянна заплаха за играчите и един от аспектите на играта, който създава най-голяма угриженост за мениджърите и треньорския щаб. Reformer Pilates предлага слабо въздействащ, но много ефективен метод както за предотвратяване на контузии, така и за възстановяването след вече получена такава. 

Чрез укрепване на стабилизиращите мускули, коригиране на мускулния дисбаланс и подобряване на проприоцепцията, Reformer Pilates помага за намаляване на риска от обичайни футболни травми като разтежения и разкъсване на връзки. Освен това, за играчи, които се възстановяват от наранявания, Reformer Pilates осигурява безопасна и контролирана среда за възстановяване на силата, мобилността и увереността, улеснявайки по-бързото завръщане към активни тренировки и игра.

Подобрен баланс и координация

Балансът и координацията са фундаментални умения за футболистите, които влияят на всеки един аспект от тяхното представяне, от дриблирането с топката в крака, през подаването до играта в защита и нанасянето на удар!

Вижте как нападателят на Ливърпул Мохамед Салах работи точно върху баланса и координацията си в reel, споделен в социалната мрежа Instagram преди началото на сезона. “Египетският крал” не се радва на най-впечатляващата си кампания във Висшата лига, но пък доста професионални футболисти биха могли да завидят (надяваме се благородно) на формата му!

Упражненията на Реформър предизвикват баланса и проприоцепцията, като изискват прецизен контрол на движенията на тялото върху нестабилна повърхност. Чрез практикуване на упражнения като Single Leg Press (избутване с един крак), Side Splits (страничен шпагат) и Standing Leg Series (упражнения от изправено положение върху реформъра), футболистите могат да подобрят нервно-мускулната си координация, което води до подобрена пъргавина, стабилност и време за динамична реакция.

Умствен фокус и концентрация

Успехът във футбола често зависи от решения, които се вземат за част от секундата, бързите реакции и 100%-ва концентрация. Практиките по пилатес на реформър насърчават осъзнатостта и концентрацията, изисквайки от спортистите да се научат да контролират дишането си, да настройват правилно позицията/стойката на тялото си. 

Тази връзка между ума и тялото, култивирана чрез практиките по пилатес, се пренася безпроблемно на футболния терен, позволявайки на играчите да запазят самообладание под напрежение, да изпълняват резките движения с прецизност, чрез придобиването на умение за балансиране на натоварването и накрая, но не на последно място да поддържат представянето си в пик през цялата продължителност на мача.

Заключение

Включването на пилатес практики на Реформър в тренировъчния режим на футболистите може да донесе значителни ползи, като подобри основната сила на ядрото, гъвкавостта, устойчивостта на контузии, баланса и нивата на концентрация.

Чрез допълване на традиционните футболни тренировки с пилатес упражнения, спортистите могат да отключат пълния си потенциал, печелейки конкурентно предимство на терена и издигайки играта си до нови висоти. Тъй като футболът продължава да се развива като спорт, който изисква високи постижения във всеки един аспект на атлетизма, Пилатес Реформър се очертава като ценен инструмент за футболисти, които се стремят към върхови резултати и дълголетие в кариерата си!

Тагове:

ПРАКТИКА,РЕФОРМЪР,ТРЕНИРОВКИ,ФУТБОЛ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЗДРАВЕ ПИЛАТЕС

Пилатес след раждане – Ползите от практиките (Упражнения + ВИДЕО)

Пилатес след раждане – Ползите от практиките (Упражнения + ВИДЕО)

ЗДРАВЕ,ПИЛАТЕС
Ели води практика по Пилатес за бременни онлайн

Ето, че след кратка пауза дойде време отново да ви споделим интересно четиво в нашия блог.

Преди да се впуснем в днешната тема, искаме специално да благодарим на всички наши клиенти за обратната връзка и за любопитството им, което ни кара да не спираме да се разиваме и най-важното – да си помагаме взаимно!

Наистина, благодарим Ви от все сърце!

Днешната тема вълнува много от ”нашите момичета”, особено тези, които са преминали или им предстои да преминат през този така вълнуващ момент за всяка една жена, а именно раждането.

Промяната е неизбежна

Да, раждането е много вълнуващ момент и макар че повечето бъдещи майки се фокусират най-много върху него, по време на бременността, то той е само началото на един съвсем нов етап от живота на една жена, който води до лавина от малки и не толкова малки промени в начина й на живот.

Тялото на всяка раждала жена (независимо от вида на раждането) неизменно търпи промени след бременността, а кърменето и грижите за новороденото след раждането, водят до последващи промени във физическата активност, в стойката, в храненето и изобщо в малките ежедневни движения (или липсата на движения) на майката. Всичко това налага известна промяна и в навиците на майката и определено налага промяна във физическите дейности, които тя е или не е извършвала преди раждането и периода на бременността.

Храненето!

По отношение на храненето, понеже тази теза тема е доста дълга, но пък и е много тясно обвързана с темата за възстановяването след раждането, само накратко ще отбележим нещо любопитно, което наскоро сподели с нас Тони Калушкова – специалист по хранене след раждането и основател на центъра за подкрепа на бъдещи и настоящи родители – Happy Mums. В една от срещите, които тя организира за бъдещи родители, тя разказа за това, че в тялото на жената след раждането липсват ензими, които участват в обработването на суровите храни, като плодове и зеленчуци, затова и тези храни не са подходящи за консумиране в периода след раждането.

А всички знаем, че това са основните храни, до които масово се прибягва при борбата с излишните килограми, включително в периода след раждането. Освен това, Тони разказва за връзката между хранителните дефицити в тялото на наскоро родилата жена и следродилната депресия и тревожност. Тази тема определено е много интересна и изключително важна за всяка една жена в периода след раждането, затова и ще и отделим отделно внимание в някоя от бъдещите публикации тук.

А сега, нека да пристъпим към основната тема на тази публикация, а именно – тренировките за възстановяване след раждането по метода Пилатес.

Защо Пилатес?

Пилатес е един уникален метод за трениране на тялото, ума и духа по щадящ , хармоничен и балансиран начин. За него сме ви разказвали много, а голяма част от вас най-вероятно са посещавали вече наши практики по Пилатес и са запознати с този прекрасен метод, но защо смятаме, че той е най-подходящ и за възстановяване след раждането?

Вижте някои от основните причини:

 • Дишането и упражненията от метода Пилатес помагат за възстановяването на дълбоките коремни мускули, които участват в прибирането на корема и на диастазата след раждането
 • Един от основните фокуси в Пилатес е укрепването и възстановяването на мускулите, които играят основна роля в изправянето на стойката
 • В Пилатес практиките за възстановяване след раждането се набляга много на упражненията за възстановяването и укрепването на мускулите на тазовото дъно
 • В тренировките по Пилатес участват всички мускули в тялото и то се “прибира” и извайва по един хармоничен и красив начин
 • Редовните Пилатес практики ще ви помогнат да възстановите силата и издръжливостта си – нещо така необходимо за всяка майка в периода след раждането
 • Спецификата на упражненията от метода Пилатес налага силна концентрация и поглед навътре в себе си, което помага за освобождаването от стреса и напрежението, които неизменно са част от живота на всеки родител

Пилатес за възстановяване след раждането е нежна и приятна практика с ниско натоварване върху ставите, мускулите и сухожилията и с изключително благоприятен ефект върху общото физическо и психологическо състояние на практикуващия, което я прави една от най-подходящите практики за бавно и постепенно завръщане към ритъма на трениране от преди раждането. Всъщност, доста вероятно е да продължите да тренирате по този метод и дълго след това… 🙂

Какво представлява Пилатес практиката за възстановяване след раждането?

Както уточнихме по-горе, Пилатес за възстановяване след раждането или още известен като следродилен Пилатес, цели да подпомогне възстановяването и укрепването на мускулите след периода на бременността и раждането, като упражненията от основния репертоар на Пилатес, биват модифицирани, така че да може плавно и постепенно да се навлезе в нормален режим на тренировки и физическа активност.

Упражненията са с ниско въздействие и изключително нежни, което позволява на майките да възвърнат своята физическа активност и сила по най-безопасния начин.

Ползите от следродилния пилатес

Въпреки, че в статията дотук ви загатнахме за това какво точно ще ви донесе редовното посещаване на възстановителни пилатес практики, ето и пълния списък от всички положителни въздействия, които можете да подарите на организма си:

Помага ли метода Пилатес за справяне с дистазата?

Диастазата е раздалечаването на двете страни на правите коремни мускули на предната коремна стена, вследствие на разтягане на корема от напълняване или по време на бременността. В този ред на мисли – това е един напълно естествен процес и да – всяка жена има диастаза по време на бременността. 

Коремните мускули, които образуват двете страни на вашата линия алба (влакнеста вертикална линия, която се простира по средата на корема), могат да се разтегнат до такава степен, че да се разделят. След раждането е важно тези две страни да се съберат отново, като в този процес основна роля заема напречния коремен мускул, който като корсет обгражда корпуса на тялото и стабилизира гръбнака.

“Практикуването на правилните упражнения от метода Пилатес след раждането помага за прибирането на диастаза на ректусите, тъй като укрепва постепенно и сигурно дълбоките коремни мускули,” казва Елиза Каркорова, една от основателките на Yogalates Atelier. 

"Много често жените след раждането се впускат в тежки упражнения за корем, като планкове и коремни преси, и се чудят защо коремът им не се прибира, а напротив - още повече изпъква напред. За да се прибере коремът, първо трябва да се работи за постепенното възстановяване на дълбоката коремна мускулатура чрез дишане и с набор от щадящи упражнения и постепенно да се увеличава трудността им, докато се достигне до степен на пълен контрол върху коремните мускули. Едва тогава може да се пристъпи към трудните упражнения за корем като планк, например. Имала съм клиентки, които правят по 200 коремни преси на ден, а нямат никаква сила в корема. Това е така защото коремните преси не са функционални, а упражненията от метода Пилатес се разграничават именно с това - тяхната функционалност и ползите за тялото, които може да извлечете в ежедневния си живот."
Инструкторката ни по йогалатес - Ели
Ели
Съосновател в Yogalates Atelier

Джоузеф Пилатес, основателят на метода пилатес, говори за използването на коремните мускули като гладиаторски колан, който да помогне за стягането и укрепването на основните мускули и да придържа гръбначния стълб.

Как да прибера и стегна корема си след раждането?

Пилатес определено е най-подходящия метод за възстановяването и прибирането на корема след раждането. Но за да бъде той успешен и да даде реални резултати, е много важно да не се прибързва с подлагането на силен натиск за “бързо възстановяване” след бременността. Прибирането на корема е бавен процес, който изисква своето време и трябва да се случва плавно и постепенно.

Реалността е такава, че износването на плода отнема около 40 седмици. Точно поради тази причина няма как да са необходими само няколко седмици, за да се възстановите. Съветът към новите майки е да не си поставят нереални цели, тъй като те само водят до разочарование и стрес, което изобщо не е добра предпоставка за психическо или физическо здраве. Да не говорим, че тежкото физическо натоварване в този период не е препоръчително, а и няма да доведе до очакваните резултати.

За да приберете и стегнете отново корема си след раждането, нашата препоръка е да започнете с прост набор от пилатес упражнения, с които да укрепите (и заздравите) постепенно мускулите си. Изпълняването на тези упражнения в продължение на пет минути, няколко пъти на ден, е чудесен начин да “събудите” тялото си по един щадящ начин!

Ще откриете, че с всеки изминал ден ставате малко по-силни и придобивате повече увереност в способностите си. Така по естествен и безопасен начин ще достигнете до по-интензивните тренировки.

Пилатес упражнения за възстановяване след раждането (ВИДЕО)

Активиране на корема

 1. Застанете с гръб към стената с краката напред, колкото е необходимо, за да поставите целия си гръб на стената. Ходилата са успоредни, с малко разстояние между тях. Оставете неутралните извивки на гръбнака и не го извивайте прекомерно в областта на пояса.
 2. Поставете ръцете си на корема и с вдишване опитайте да го приберете навътре и нагоре, сякаш се опитвате да придвижите пъпа си навътре към гръбнака и след това леко нагоре по посока на гръдния кош. Задръжте така корема за пет секунди и с издишане отпуснете.
 3. Повторете от 5 до 10 пъти.

В началото ще бъде много трудно да активирате коремните си мускули, за да извършите това движение. Може да държите краката си по-далеч от стената в началото, за да си улесните упражнението, като постепенно ги дръжте по-близо до стената.
Не се разочаровайте, ако не се получи от първия път – колкото по-силни ставате, толкова по-дълго ще можете да задържите в позата.

Движение на ръцете встрани

Когато усетите, че можете да задържите корема си навътре и да държите гърба си издължен и плътно опрян към стената за по-дълъг период от време, може да добавите и движение на ръцете:
 1. Застанете с гръб към стената и приберете корема си навътре и нагоре (както в предното упражнение).
 2. Поставете ръцете си към стената, сгънати в лакти, така че рамената, лактите и китките ви да се допират в нея.
 3. Движете ръцете си колкото можете по-високо, като поддържате допира на гърба ви към стената и корема прибран навътре.
 4. Направете от 3 до 5 повторения, като се стараете с времето да повдигате ръцете все по-нагоре, без да отлепяте раменете , лактите и китките от стената, а коремът ви да бъде навътре към стената.

Движение на ръцете нагоре

 1. Застанете с гръб към стената и приберете корема си навътре и нагоре (както в предното упражнение).
 2. Поставете ръцете си встрани на тялото с длани насочени навътре.
 3. Движете ръцете си нагоре и надолу през отпред, като се опитвате да доближите палците си към стената в горната фаза.
 4. Направете от 3 до 5 повторения, като се стараете с времето да доближавате палците си все по-близо до стената с корема навътре и гърба прилепен към нея.

Поза "стол" на стената

Когато усвоите предните упражнения, добавете поза “стол” на стената:

 1. Застанете срещу стената и приберете корема си навътре и нагоре (както е описано по-горе). Поставете краката си пред тялото с успоредни ходила.
 2. Бавно пускайте таза си по-надолу, като свивате краката си в колене и приплъзвате гърба си надолу по стената, за да създадете ъгъл не по-малък от 90° зад колената. Задръжте гърба си в допир със стената и корема прибран навътре.
 3. Задръжте позата за 5-10 секунди, след което се изправете обратно по стената. Повторете от 3 до 5 пъти.

Повдигане на ръцете в поза "стол" на стената

 1. Застанете срещу стената и приберете корема си навътре и нагоре (както е описано по-горе). Поставете краката си пред тялото с успоредни ходила.
 2. Застанете в поза стол с гръб към стената и с прибран корем, както е описано по-горе.
 3. Поставете ръцете си встрани на корпуса с длани навътре към него. Повдигнете ръцете си нагоре, издължени в лакът, като се опитвате в горната фаза да доближите максимално палците си към стената, без да отлепяте гърба от стената и като държите корема навътре.
 4. Задръжте ръцете си от 3 до 5 секунди повдигнати, с палци насочени към стената, като постепенно може да задържате за повече време, без да отпускате корема.

Колко време след раждането мога да започна пилатес упражненията за възстановяване?

Ако сте имали усложнения по време на бременността или раждането, трябва да получите разрешение от лекаря си или акушерка преди да започнете с упражненията. В повечето случаи жените могат да започнат процеса за възстановяване 8 седмици след раждането. Повтаряме отново, че е от изключителна важност да се започне бавно и постепенно да се надгражда. За най-голяма сигурност и безопасност, ви препоръчваме да работите със сертифициран пилатес инструктор, който има необходимите опит и знания в областта.

За да сте сигурни, че възстановяването ще върви по план и ще се възползвате максимално от това което пилатес упражненията ви предоставят, можете да се присъедините към някоя от групите, които сформираме за възстановяване след раждане. Ако пък смятате, че груповите занимания не пасват на вашия график или пък просто не са вашето нещо, можем да ви предоставим опция за индивидуални посещения, съобразени изцяло с вашето свободно време.

Колко време след цезарово сечение мога да започна с пилатес практиките за възстановяване?

Раждането чрез цезарово сечение променя ситуацията и в повечето случаи ще се наложи да изчакате по-дълго време, преди да започнете да тренирате. Вашият лекар ще ви насочи най-правилно кога е настъпил най-подходящият момент, но обикновено е добре да започнете не по-рано от осем седмици след раждането, стига да не чувствате болки и да се възстановявате добре.

Ако по всяко едно време пилатес упражненията (или каквото и да е друго упражнение) започнат да причиняват дискомфорт или болка, трябва незабавно да спрете. Може би сте започнали да тренирате твърде рано и организмът се нуждае от още време за адаптация. В друг случай може би се налага да потърсите професионална помощ от пилатес инструктор, който да ви помогне с правилното позициониране на тялото и техниката на изпълнение.

Тагове: 

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ,ПИЛАТЕС,ПОСТПАРТУМ,РАЖДАНЕ,ТРЕНИРОВКИ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЗДРАВЕ ЙОГА ПИЛАТЕС

Пилатес или Йога – Как да Избера Коя Практика е за Мен?

Пилатес или Йога – Как да Избера Коя Практика е за Мен?

ЗДРАВЕ,ЙОГА,ПИЛАТЕС
Жена практикува йога насред природата

Да получаваш и приемаш адекватна обратна връзка от клиентите си е един от най-добрите съветници при успешното управление на бизнес. В този ред на мисли днес ще се опитаме да ви помогнем да намерите отговора на един от най-често задаваните въпроси към нас, а именно:

"Ще ми помогнете ли да избера коя от двете практики (йога или пилатес) да посещавам?"

В редовете по-долу ще научите какви са разликите между пилатес и йога и коя практика е по-подходящата за вас!

За никого не е тайна, че упражненията и физическата активност имат безброй ползи за вашето физическо и психическо здраве. Ето някои от тях:

Въпреки че повечето хора осъзнаваме това, все още много от нас изпитват затруднение, когато трябва да се мобилизират, за да започнат да тренират по-редовно. Защо?

Една от причините е, че започваме да тренираме каквото ни препоръчат или похвалят. Но истината е, че е необходимо да опитаме най-различни практики и тренировки, докато не намерим “нашата”. Тази, която ни кара не просто да тренираме, защото така трябва, а истински да ѝ се наслаждаваме и да се забавляваме докато я практикуваме.

Е, нека не губим повече време и да се запознаем с тези, в които ние от Yogalates Atelier сме влюбени! Време е за малко история.

Кратка история на Пилатес

Пилатес практиките са система от упражнения, разработена от Джоузеф Пилатес в началото на 20 век. Той се ражда в Германия през 1883 г. и като дете страда от астма, ревматизъм и рахит. За да се пребори с тези състояния, Пилатес се захваща с разработването на система от упражнения, която се фокусира върху стабилизацията на тялото и контрола върху движенията.

В началото на Първата световна война, наред с други негови сънародници, той е интерниран. Точно тогава Пилатес започва да помага на хоспитализираните затворници, като монтира пружини към болничните легла, които да им помагат при реабилитацията след травми и други болести.

Джоузеф Пилатес докато тренира сред природата
Джоузеф Пилатес

След края на войната Джоузеф се завръща в Германия, където продължава развитието на идеите си за тренировките и се превръща в любимец на танцовата гилдия.

През 1926г. взима решението да напусне родината си завинаги и емигрира в САЩ, където се запознава с бъдещата си съпруга, Клара.

Заедно Джоузеф и Клара отварят студио за Пилатес в Ню Йорк, точно до NY City Ballet. Методът Пилатес скорострелно набира популярност сред танцьорите в Ню Йорк. След смъртта на Джоузеф жена му продължава да развива Пилатес студиото им на 8-мо авеню.

Един от учениците на Пилатес – Флетчър, инвестира в свое собствено ателие в Лос Анджелис, където успява да привлече едни от най-големите холивудски звезди по онова време за свои клиенти. Той усъвършенства пилатес практиката, благодарение на танцьорското си образование и помага за популялизирането на метода не само сред танцуващите.

Кратка история на Йога

Йогата е антична духовна дисциплина, която има за цел да постигне хармония между тялото и ума. Тя се основава на учението, че човешкото тяло и ум са свързани и че регулирането на духа може да помогне за обезболяване на тялото и ума. Йогата включва различни техники, като дихателни упражнения, позиции на тялото (асани) и медитация.

Някой проучвания твърдят, че йога изкуството е започнало развитието си още преди 5000 години преди новата ера и произлиза от Източна Индия. Съществуват много легенди за възникването на изкуството. Най-популярната от тях разказва, че преди хиляди години, когато все още е нямало нации, религии и учения, бог Шива решил да сподели на съпругата си (Парвати) всички тайни и практики на йогата.

Обучението започнало до брега на едно езеро. Улисани от йога практиките, двамата не забелязали, че във водата една малка рибка слушала много внимателно мъдрите думи за йога упражненията, носещи се като лирична песен от устата на бог Шива. След края на обучението, рибката бързо изчезнала и отнесла всички ценни знания със себе си. Малката рибка упорито експериментирала със свещените знания, които тайно придобила.

Жена в йога асан насред природата

С напредването на времето малката рибка успяла да премине през всички етапи от еволюционния път на йога културата, като последният я превърнал от риба в истински човек! Така според легендата първият човек се е появил на Земята, благодарение на свещените йога знания.

По-съвременните вярвания разказват, че векове наред йогата се е практикувала по различни начини, докато йога мастърите не са се обединили върху обща стандартизирана практика. Тази практика е имала за цел да възстанови и пречисти тялото и ума чрез движение.

През 19-ти и 20-ти век започва масовата миграция на йога движението към Западния свят. Древната наука се приема изключително добре сред западняците и продължава развитието си. Повратната точка в историята е появата на първото йога студио в Холивуд на мастър Индра Деви през 1947г. Деви допринася изключително много за популялизирането на практиката като такава, каквато я познаваме днес.

Принципите в Йога и Пилатес

Пилатес

Йога

Обобщение до момента

Различия

Пилатес се фокусира върху физическото благополучие и обикновено се използва като рехабилитация при болка и/или възстановяване от нараняване. Редовното практикуване на пилатес ще ви помогне да „рестартирате“ или „ребалансирате“ тялото си като цяло. 

При пилатес се използва повторение на движения и потоци, както и оборудване като постелка, топки, халки, реформър легла, пружини и др. Акцентът в пилатес е ядрото, което се състои от тазовото дъно, мускулите на гърба, коремните мускули и диафрагмата. 

Смята се, че всяко движение и сила произтичат именно от това ядро. Дори при пилатес тренировки за цялото тяло, когато са таргетират други мускулни групи, свиването на ядрото от мускули остава важно.

При йога фокусът пада върху психическото благополучие и обикновено се използва за психическа рехабилитация чрез пози. Използва се телесно тегло, постелка за йога и малко оборудване като блокове или ремъци. Тази форма на упражнение също подобрява гъвкавостта, релаксацията и лечението на ума, тялото и душата. Акцентът в йога се поставя върху осъзнаването на себе си и тялото. Йога също се фокусира повече върху баланса и фиксираните пози.

Прилики

И двете форми на упражнения са с ниско въздействие, подобряват гъвкавостта и баланса и могат да облекчат болката и дискомфорта в тялото.

Йога или Пилатес - как да избера?

За да определите дали пилатес или йога е по-правилният избор за вас, освен запознанството с двете практики, зависи и от целите, които сте си поставили.

Трябва да сте наясно какво искате да постигнете и какво да очаквате от практиките, които ще посещавате.

По-долу ще ви опишем няколко възможни сценария, които бихте желали да постигнете и съответно ще ви препоръчаме коя от двете практики би била по подходяща за конкретната цел.

Търсите сила и по-тонизиращо усещане

Докато и двете, пилатес и йога, включват силови тренировки по различни начини, при пилатес практиките се използва повтаряемост и съпротива. Това са два изключително важни принципа на прогресивните силови тренировки. Както знаете, укрепването на мускулите се постига чрез увеличаване на повторенията или добавяне на натоварване/съпротивление.

Ние препоръчваме: Пилатес практика

Търсите повече гъвкавост

В крайна сметка, както практикуването на пилатес, така и йога ще допринесат за подобряването на гъвкавостта и обхвата на движение на вашите мускули. Една от основните цели на йога обаче е да подобри мобилността и дължината на мускулите без излишно натоварване, а по-скоро при пълна релаксация. Така че, ако вашата цел номер 1 е да подобрите гъвкавостта си, то тук въпросът е излишен!

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да намалите стрес фактора

Е, тук отново няма две мнения по въпроса! Докато всяка форма на упражнения (физическо натоварване) може да помогне за намаляване на стреса, то йога се фокусира изцяло върху психичното здраве и релаксацията. В това отношение йогата тотално надделява сред останалите методи и физически тренировки. Все пак, както споменахме в частта с историята за движението, йогата е възникнала заради търсенето на умствено и духовно изцеление, чрез движението! Когато се практикува правилно, йога подготвя тялото за пълна медитация и цялостно самоосъзнаване.

Ние препоръчваме: Йога практика

Искате да свалите килограми

Тук отговорът е – зависи! Често ли преяждате, когато сте стресирани или се тревожите и борите с депресия, безпокойство или стрес? Смятате ли, че напълнявате поради психическото си състояние? Тогава може би е препоръчително да опитате няколко йога сеанса. Тя ще ви помогне не само по пътя към контролиране на психическото здраве, но и при контрола на теглото ви!

Чувствате, че сте в отлично психическо състояние, но борбата с общите ежедневни дейности ви изтощава дотолкова, че тялото ви не се движи както трябва? Тогава опитайте няколко ободряващи пилатес практики, за да се оттърсите от бремето на ежедневието и да стабилизирате и балансирате мускулатурата си.

Не забравяйте, че загубата на тегло също се свежда до изгаряне на повече енергия/калории, отколкото консумация, така че храненето и общата физическа активност или движение през целия ден са изключително важни!

Как да започнете?

Ако говорим от гледна точка на мотивацията, то по-скоро потърсете помощ от семейство или близък приятел. Друга гледна точка можете да получите от наши клиенти, които вече изживяват ренесанса на психическото и физическото си здраве, благодарение на практики по йога и пилатес. Свържете се с нас и ние ще ви помогнем да се срещнете с тях!

От друга страна, ако се чудите как да започнете да посещавате практиките, чисто организационно, ето нашия съвет. Ако не сте опитвали йога или пилатес досега, то най-добрият съвет би бил да пробвате и двете. След това да решите кой е вашият победител. Опитайте йога и пилатес практика веднъж седмично в продължение на поне 8 седмици. Вижте кой метод помага на тялото и ума ви да се чувства по-добре.

Ако вече сте взели решение, то ви остава само да се запознаете с нашия график и да си запазите удобен час за практика.

Благодарим ви за отделеното време! Надяваме се да сме ви помогнали да направите един по-информиран и по-адекватен за самите вас избор.

До нови срещи!

Тагове: 

ИЗБОР,ЙОГА,ПИЛАТЕС,ПОМОЩ,ПРАКТИКА,СЪВЕТ

Сподели:

Правоъгълно лого на ателието
Ели и Хриси с йога матове

Партньори:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.

Categories
ЗДРАВЕ

Правилната стойка

Правилната стойка

ЗДРАВЕ
grabnak

Днес ще ви насочим вниманието към правилната стойка – как се постига тя и защо е от толкова голямо значение за общото благосъстояние на тялото и духа ни. 

Човешкото тяло е едно невероятно творение на природата. В него всяко нещо е свързано и има своята незаменима роля и значение. 

Нека първо да разгледаме опорно-двигателната система (ОДС) в човешкото тяло и по-конкретно таза и гръбнака и прилежащите им мускули.

Основните участници в ОДС

Основните участници в ОДС са костите (пасивни) и мускулите и сухожилията (активни). Основната функция на мускулите е чрез съкращаване и удължаване на размера си да преместват в пространството костите от ОДС и също така да ги стабилизират. В тази система много важна роля заемат тазът и гръбначният стълб. 

Гръбначният стълб и тазът са свързани помежду си чрез силни мускули. Заедно, те пренасят тежестта на тялото от горната към долната му част. Тяхната правилна позиция влияе съществено на нашето равновесие, стойка и вървеж. Мускулите на таза и гръбнака отговарят за поддържането на изправеното положение на тялото както при стоеж, така и при движение, дори когато центърът на тежестта на тялото ни е изместен (например при бременност). 

Когато поради различни причини (застоял начин на живот, продължително и често стоене в неправилна позиция, физическо натоварване и пр.) човек не използва правилните мускули за поддържането на таза и гръбнака, започват да възникват изкривявания в опорно-двигателния апарат, които от своя страна водят до неправилно разпределяне на тежестта в тялото, което от своя страна води до натоварване върху ставите и прешлените, до компенсаторна работа на други мускули с цел поддържане на относителна стабилност на ОДС, оттам загуба на енергия, болка в различни части на тялото (най-често в областта на главата, врата и кръста), засягане на различни органи в човешкото тяло, забавяне на храносмилателната и отделителната системи, ниско кръвообращение, загуба на тонус, настроение, желание за движение и… кръгът се завърта.

Пилатес практиките ще ви помогнат

Ето защо е важно да работим упорито и постоянно за поддържането на мускулите на торса и по-конкретно – на коремно-поясната област. Това е така наречената Енергийна централа в Пилатес и основна движеща сила при изпълнението на почти всички упражнения от този метод, както и техен основен фокус. При редовни и правилно изпълнявани упражнения от метода Пилатес, практикуващият може да постигне изключителни резултати в оформянето на всички мускули, в стабилизирането на таза и гръбнака, в изправянето на стойката.

В следствие на това вътрешните органи имат сила и свобода на движение, както и добра защита. С времето мускулите започват да функционират правилно, енергийните запаси в тялото се увеличават, метаболизмът се засилва и цялостната ни форма се подобрява, а оттам самочувствието, настроението и желанието ни за движение и живот…

И отново – кръгът се завърта, но вече в наша полза.

Тагове: 

ГРЪБНАК,ПИЛАТЕС,СТОЙКА

Сподели:

Изработка: Сибин Сабриев

© 2023 Всички права запазени.